Ο Τομέας Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης

 

Το Κέντρο Ρωσίας και Ευρασίας δημιουργήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου τον Νοέμβριο του 2004. Τον Σεπτέμβριο του 2008 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΔΙΣ ενέκρινε την επέκταση των δραστηριοτήτων του Κέντρου, το οποίο μετονομάστηκε σε Τομέα Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο ΤΟΡΕΝΕ αποτελεί ένα αμιγώς επιστημονικό ερευνητικό κέντρο που ασχολείται με τη μελέτη και την ανάλυση των εξελίξεων στον ευρασιατικό χώρο με έμφαση στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και στην Νότιο-ανατολική Ευρώπη. Αποτελεί δέσμευση η υπεύθυνη και έγκριτη πληροφόρηση της κοινής γνώμης, ενώ πάγια επιδίωξη είναι η αναβάθμιση του επιπέδου γνώσης, καθώς και η επιμόρφωση σε θέματα σχετικά με τη Ρωσία, την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας και των Βαλκανίων.

Το ερευνητικό πεδίο καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο του μετασοβιετικού χώρου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως αυτός εκτείνεται από την Θάλασσα της Βαλτικής μέχρι την Ιαπωνία και ο οποίος διατηρεί γεωγραφική εγγύτητα με ασταθείς περιοχές του πλανήτη όπως η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Ασία, καθώς και τα Βαλκάνια. Ο ΤΟΡΕΝΕ αποτελείται από 3 ερευνητικές ομάδες με στελεχικό δυναμικό δεκάδων επιστημόνων και δόκιμων ερευνητών με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Δρ. Κωνσταντίνο Φίλη και Συντονιστή τον Δημοσθένη Δ. Δημόπουλο.

 

Οι Ερευνητικές Ομάδες του ΤΟΡΕΝΕ είναι οι ακόλουθες:

  • Ομάδα Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

    Αντικείμενο της ομάδας αποτελεί η έρευνα και η μελέτη των ιδιαιτεροτήτων των πολιτικών συστημάτων των χωρών που ανήκουν στο ερευνητικό πεδίο του Τομέα, αλλά και η ανάλυση των εξελίξεων διαφόρων ζητημάτων σχετικά με την θέση και κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό τους.
  • Ομάδα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Οικονομίας

    Αντικείμενο της ομάδας είναι η έρευνα και η παρακολούθηση των εξελίξεων στην περιοχή του μετα-σοβιετικού χώρου σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την οικονομία.
  • Ομάδα Ειδικών Θεμάτων

    Η Ομάδα Ειδικών Θεμάτων αποτελείται από επίλεκτους Δόκιμους Ερευνητές, οι οποίοι ασχολούνται με τη συγγραφή επιστημονικών κειμένων, policy papers, και άρθρων γνώμης που αφορούν ζητήματα επικαιρότητας στο γεωγραφικό φάσμα που εξετάζει ο Τομέας.

 

Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης – Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος

 

Δημοσθένης Δ. Δημόπουλος – Συντονιστής

Ο Δημοσθένης Δ. Δημόπουλος είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στις Διεθνείς και Στρατηγικές Σπουδές του Παντείου Πανεπιστημίου. Εντάχθηκε στο δυναμικό του ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ. το 2013 και έκτοτε έχει αναλάβει διάφορες θέσεις εντός του Τομέα, μέχρι που διορίσθηκε ως συντονιστής του Τομέα το Σεπτέμβριο του 2021.

Ο Δημοσθένης Δ. Δημόπουλος, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει συνάκτης του OnAlert.gr, ένα ειδησεογραφικό σάιτ που εξειδικέυεται σε στρατιωτικά και αμυντικά θέματα από το 2018 έως το 2019 και υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Τμήμα Πολυεθνικών Επιχειρήσεων της Διέυθνσης Επιχειρήσεων και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Κλάδου Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας από το 2016 έως το 2017.