Attribution

This site has been created with the help of many different people and companies.


This site was built on a powerful, Inspirations based web builder called BoldGrid. It is running on WordPress, the most popular content management software online today. Web hosting support is provided by DreamHost.

Additional functionality provided by:

You may also like

Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει Εβδομάδα 14 [20240219]

Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει Εβδομάδα 14 [20240210-20240216]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει...

 

...το ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Προστασίας Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την προσωρινή νομοθεσία για τη διασφάλιση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Το γεγονός αυτό άνοιξε τον δρόμο για την πρώτη παγκόσμια νομοθεσία σχετικά με αυτήν την τεχνολογία. Η ψηφοφορία της Νομοθετικής Συνέλευσης έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο. Ο νόμος για τη τεχνητή νοημοσύνη έχει ως στόχο να θέσει κιγκλιδώματα σε μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, οι τράπεζες, οι αεροπορικές εταιρείες, οι ηλεκτρονικές αγορές, αλλά και για λόγους ασφαλείας, αστυνομικούς σκοπούς κ.ά. Πρόσφατα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν μια συμφωνία που αποσκοπεί στον καλύτερο έλεγχο της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τις κυβερνήσεις στη βιομετρική παρακολούθηση. Η συμφωνία αυτή σε συνδυασμό με τον νέο νόμο που πρόκειται να υιοθετηθεί, στοχεύουν στην ενίσχυση της καινοτομίας και στην καθιέρωση της Ευρώπης ως ηγέτη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.


 

...η είδηση ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα εκκινήσει τη διαδικασία ένταξης της Ινδίας στα πλήρη μέλη του. Πρόκειται για έναν διακυβερνητικό φορέα, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1974 με έδρα το Παρίσι από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και ασχολείται με θέματα ενέργειας. Μέχρι τώρα η Ινδία ήταν ένα συνδεδεμένο κράτος. Ζήτησε να γίνει, ως οικονομικά αναπτυσσόμενη χώρα, πλήρες μέλος του οργανισμού. Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΕ, Fatih Birol, απάντησε θετικά, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την ενεργειακή βιωσιμότητα της περιοχής.


 

Δεν μου αρέσει...

 

...η είδηση πως ο Prabowo Subianto ενδέχεται να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ινδονησίας. Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που έλαβαν χώρα στις 14 Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, αλλά ο Subianto έχει ήδη ανακηρύξει τη νίκη του. Ο Subianto διετέλεσε στρατηγός του στρατού κατά την περίοδο της δικτατορίας του Suharto, συνδέθηκε με βιαιότητες στο Ανατολικό Τιμόρ και την Παπούα, ενώ κατηγορείται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εκλογές κρίνονται κρίσιμες για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, καθώς η χώρα αποτελεί διπλωματικό σύνδεσμο με τη Νοτιοανατολική Ασία και σημείο ανάφλεξης στη σινο-αμερικανική διαμάχη. Παράλληλα, είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες και φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμανικού πληθυσμού.

 
 

...η είδηση σχετικά με την επιδείνωση της ασφάλειας στη Δυτική Αφρική εξαιτίας της ανόδου των δράσεων του Ισλαμικού Κράτους. Αρμόδιοι του ΟΗΕ αναφέρουν πως, ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας περιφερειακών συγκρούσεων, αλλά και επιχειρήσεων των οργανώσεων αυτών. Ακόμα, οργανώσεις προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος δρουν με μεγαλύτερη αυτονομία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανησυχίες για τη δημιουργία μιας ζώνης αστάθειας από το Μάλι έως τη Νιγηρία. Οι μισές τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως καταγράφονται πλέον στην αφρικανική ήπειρο, ενώ στο Σάχελ υπολογίζεται περίπου το 25% αυτών.

 

Ρωσία: Οι υποψήφιοι και οι συστημικά παραγκωνισμένοι των Προεδρικών Εκλογών του 2024

Ρωσία: Οι υποψήφιοι και οι συστημικά παραγκωνισμένοι των Προεδρικών Εκλογών του 2024

 

 

της Στυλιανής Πατσέλη

 

  Το παρόν άρθρο εστιάζει στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία του 2024. Αρχικά, γίνεται λόγος για την εκλογική διαδικασία και τη διαδικασία κατάθεσης υποψηφιότητας. Εφόσον καταθέσουν την αρχική αίτηση υποψηφιότητας στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι χρειάζεται να μαζέψουν πλήθος υπογραφών υποστήριξης. Μόνο μετά τη συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών μπορούν να εγκριθούν ως υποψήφιοι και να ξεκινήσουν την προεκλογική τους καμπάνια. Ωστόσο, δεν απαιτούνται υπογραφές από τους προτασσόμενους από κοινοβουλευτικά κόμματα. Η διαμόρφωση της εκλογικής διαδικασίας, έπειτα κιόλας από τις συνταγματικές τροποποιήσεις του 2020, ενέχει ποικίλες πολιτικές αποκλεισμού υποψηφίων. Η προεκλογική καμπάνια είναι εξίσου ανισομερής. Αμφισβητείται, έτσι, η δημοκρατικότητα και ο πλουραλισμός της διαδικασίας.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο:

 

 

Φωτογραφία από Kolin Z αδειοδοτείται με βάση την CC BY-NC-ND 2.0.

 

Οι απόψεις που περιέχονται στο ανωτέρω άρθρο εκφράζουν αποκλειστικά την/τον συγγραφέα του και δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ή των ερευνητών του.

 

 

Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει Εβδομάδα 13 [20240209]

Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει Εβδομάδα 13 [20240203-20240209]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει...

 

...η συνέντευξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Vladimir Putin παραχώρησε τη συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε στις ΗΠΑ, στον Αμερικανό συντηρητικό παρουσιαστή και δημοσιογράφο Tucker Carlson. Ο Putin υποσχέθηκε ότι δεν θα εισβάλλει σε Πολωνία και Λετονία, αποκλείοντας την ιδέα να διατάξει τον στρατό του να προχωρήσει σε εισβολή στις προαναφερθείσες χώρες, στις οποίες η Μόσχα «δεν έχει συμφέροντα». Ένα άλλο σημαντικό σημείο της συνέντευξής του υπήρξε η παραδοχή πως θεωρεί εφικτή τη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Evan Gerskovich, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία για σχεδόν έναν χρόνο. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική στην ήδη γεωπολιτικά ταραγμένη διεθνή σκηνή, δείχνοντας τα πρώτα βήματα διαλλακτικότητας ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσική Ομοσπονδία του Vladimir Vladimirovich Putin.

 
 

...η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας, Πολωνίας και Ολλανδίας. Το σύμφωνο προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση στρατευμάτων μεταξύ των τριών συμβαλλόμενων κρατών. Συγκεκριμένα, το εν λόγω σύμφωνο οδηγεί στη δημιουργία μιας στρατιωτικής εκδοχής της Ζώνης Schengen, που συστάθηκε από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή. Η εν λόγω συμφωνία είναι πολυσήμαντη, καθώς τα κράτη από τα οποία συνήφθη είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα το οποίο ίσως να αποτελέσει έναυσμα για μια μελλοντική ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφαλείας της Ένωσης. Ταυτόχρονα, η ελευθερία στη διακίνηση ενόπλων δυνάμεων μεταβάλει το γεωπολιτικό σκηνικό, χαράσσοντας έναν άξονα που συνδέει τα δυο άκρα της Ευρώπης. 


 

Δεν μου αρέσει...

 

...η είδηση ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας απέρριψε την υποψηφιότητα του Boris Nadezhdin. Ειδικότερα, η ΚΕΕ αρνήθηκε να τον εγγράψει ως υποψήφιο, καθώς εντόπισε προβλήματα στις υπογραφές που ο ίδιος και οι σύμμαχοί του είχαν συγκεντρώσει για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του στην εκλογική διαδικασία του Μαρτίου. Ο Nadezhdin, ο οποίος τάσσεται κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας. Εξάλλου, στις σύγχρονες κοινωνίες, η αποδοχή ή μη των πολιτικών θέσεων ενός υποψηφίου θα πρέπει να κρίνεται από τη λαϊκή βούληση και πάντα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

 
 

...η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανάκληση, στις 8 Φεβρουαρίου 2024, της άδειας λειτουργίας του υποκαταστήματος της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας Bank Melli, επικαλούμενη τις διεθνείς κυρώσεις, καθώς και τις περιορισμένες δραστηριότητες της τελευταίας. Δεδομένης της στενής σχέσης Βαγδάτης- Ουάσιγκτον, μπορεί να γίνει η συσχέτιση με την αμερικανική επιβολή κυρώσεων στην εν λόγω τράπεζα το 2018, με τον ισχυρισμό πως χρησιμοποιήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης για τη διανομή κεφαλαίων σε ιρακινές σιιτικές ομάδες. Αυτή η κίνηση εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια των ιρακινών αρχών για καταστολή της παράνομης εισαγωγής δολαρίων στο Ιράν μέσω του ιρακινού τραπεζικού συστήματος.

 

Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει Εβδομάδα 12 [20240205]

Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει Εβδομάδα 12 [20240127-20240202]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει...

 

...η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron, στη Μέση Ανατολή. Πιο συγκεκριμένα, ο Cameron επισκέφθηκε το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, το Κατάρ, και την Τουρκία. Μεταξύ άλλων, στις 26 Ιανουαρίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, στη Ραμάλα. Στις 27 Ιανουαρίου, βρέθηκε στο Εμιράτο του Κατάρ. Οι στενές σχέσεις Βρετανίας- Κατάρ οδήγησαν στην πρώτη κοινή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για 17 τόνους σκηνών και άλλου ανθρωπιστικού υλικού. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο το μέγεθος του πόνου στη Γάζα», τονίζοντας ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν γρηγορότερα.


 

...το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εκλογές στο Πακιστάν. Οι πολίτες του Πακιστάν θα προσέλθουν στις κάλπες στις 8 Φεβρουαρίου για την ανάδειξη εκπροσώπων στην Εθνοσυνέλευση, και κατ’επέκταση της νέας κυβέρνησης. Υπάρχουν τρεις κεντρικοί υποψήφιοι για τη θέση του Πρωθυπουργού. Οι επερχόμενες εκλογές είναι κρίσιμες για το Πακιστάν, όπου παρατηρείται οικονομική κρίση και επιδεινώνεται η κατάσταση ασφάλειας. Η πακιστανική ρουπία έχει μειωθεί σε χαμηλό ρεκόρ, ενώ ο πληθωρισμός εντείνεται καθώς το κόστος των τροφίμων, των καυσίμων, και των φαρμάκων αυξάνεται. Οι εκλογές ενδέχεται να επαναφέρουν κάποια σταθερότητα στο Πακιστάν.

 

 
 

Δεν μου αρέσει...

 

...η στάση της αντιπολίτευσης στην Ινδία. Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Ιανουαρίου, δύο κύριοι ηγέτες της αντιπολίτευσης αποσύρθηκαν από τον συνασπισμό που ηγείτο εντός του Κογκρέσου, μειώνοντας τις πιθανότητες ανατροπής του Πρωθυπουργού Narendra Modi. Οι Nitish Kumar και Mamata Banerjee αποχώρησαν από τη συμμαχία λόγω διαφωνιών για τον διαμοιρασμό των εδρών και ζητήματα ηγεσίας. Επιπλέον, διαμάχες μεταξύ του Κογκρέσου και τοπικών κομμάτων στη συμμαχία διευκολύνουν περαιτέρω την επανεκλογή του Modi για τρίτη φορά. Παρά την δημοτικότητα του, ο Modi έχει επιδείξει τάσεις αυταρχισμού, που πιθανόν μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου.

 
 

...η δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για την Μυανμάρ. Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk, δήλωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μυανμάρ βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση» υπό το καθεστώς στρατιωτικής χούντας στη χώρα. Τρία χρόνια αφότου ο στρατός της Μυανμάρ ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για να «λογοδοτήσει ο στρατός» για τα πολυάριθμα εγκλήματα και τις καταχρήσεις εναντίον αμάχων στη χώρα. Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αξιόπιστες πηγές στη Μυανμάρ επιβεβαίωσαν ότι περισσότεροι από 554 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο, όταν ένας συνασπισμός τριών εθνοτικών ένοπλων ομάδων εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον του στρατού. Συνολικά, 1600 άμαχοι φέρονται να σκοτώθηκαν από τον στρατό πέρυσι.