Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 02 [20231028-20231103]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron, στο Καζακστάν και στο Ουζμπεκιστάν. Σε συνέχεια των πρόσφατων ανακατατάξεων στην Αφρική και της επιδείνωσης των σχέσεων της Γαλλίας με τους ενεργειακούς προμηθευτές της, ο Πρόεδρος Macron επισκέφτηκε το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, όπου βασικά θέματα των συναντήσεών του ήταν η αναθέρμανση των σχέσεων της Γαλλίας με τα εν λόγω κράτη, και η σύναψη συμφωνιών για την παροχή ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ωφελήσει τις εμπλεκόμενες χώρες, παρέχοντας την ευκαιρία περαιτέρω οικονομικής και διπλωματικής ανεξαρτησίας του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν από την Ρωσία.

 


 

Μου αρέσει η απόφαση της Άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την ανάκληση επικύρωσης της Παγκόσμιας Συνθήκης περί Απαγορεύσεως των Πυρηνικών Δοκιμών, που έλαβε χώρα στις 25 Οκτωβρίου. Η εν λόγω πολυμερής συνθήκη απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και οποιεσδήποτε πυρηνικές εκρήξεις τόσο για πολιτικούς, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Υιοθετήθηκε το 1996, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, διότι δεν έχει επικυρωθεί από οκτώ κράτη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η Ρωσία επικύρωσε την ανωτέρω συνθήκη το 2000. Η απόφαση αυτή της Άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αν και εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια, εντούτοις ίσως αφυπνίσει τις χώρες που δεν έχουν επικυρώσει την εν λόγω συνθήκη προς όφελος της ανθρωπότητας.

 


 

Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα συζητά με σκοπό την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία χωρίς την παρουσία της Ρωσίας. Πιο συγκεκριμένα, αξιωματούχοι από 66 χώρες συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις που διενεργούνται στην Μάλτα, ώστε να σταματήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και αναφέρθηκε σε πέντε βασικούς άξονες: την επισιτιστική, ενεργειακή, και πυρηνική ασφάλεια, τα ανθρωπιστικά ζητήματα, και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Ρωσία απείχε από τις συνομιλίες, γεγονός που αποδεικνύει πως οι συζητήσεις δεν μπορούν να αποφέρουν καρπούς.

 


 

Δεν μου αρέσει το συμβάν που έλαβε χώρα την 1 Νοεμβρίου στο κεντρικό νεκροταφείο της Βιέννης. Άγνωστοι προσέγγισαν το νεκροταφείο κατά τις βραδινές ώρες και προέβησαν σε βανδαλισμούς στο εβραϊκό τμήμα. Οι δράστες εισήλθαν στο νεκροταφείο, προκάλεσαν πυρκαγιά, και ζωγράφισαν αγκυλωτούς σταυρούς στους τοίχους του χώρου. Αυτή η ενέργεια αποτελεί αρνητική εξέλιξη στο ήδη τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα εξαιτίας των εξελίξεων στην περιοχή της Γάζας. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι η κοινή γνώμη συντάσσεται με την καταδικαστική θέση του Καγκελάριου της Αυστρίας, Karl Nehammer.

 

 

You may also like