Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 03 [20231104-20231110]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι η Κίνα δημοσίευσε ένα νέο σχέδιο μείωσης του μεθανίου. Όπως φαίνεται, η χώρα πλησιάζει όλο και περισσότερο σε μια νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ αναφορικά με το κλίμα, ενόψει της 28ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28). Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα θέλουν να δείξουν ότι υπάρχουν κάποιες προστατευτικές δικλείδες στην μεταξύ τους σχέση, με το θέμα του περιβάλλοντος να αποτελεί ένα από τα “φωτεινά” σημεία στα οποία μπορεί να επιτευχθεί αγαστή συνεργασία. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, 90% των οποίων προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα και από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την καύση άνθρακα να αγγίζει το 60% της συνολικής παραγωγής.

 


 

Μου αρέσει η είδηση για την ανακατασκευή του σιδηροδρόμου Hairatan-Naibabad-Mazar-i-Sharif. Αυτή η συμφωνία υποδεικνύει το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων του Ουζμπεκιστάν και του Αφγανιστάν για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου, γεγονός που θα ευνοήσει τις υποδομές μεταφορών, το εμπόριο, και την οικονομία, και θα προωθήσει τη συνεργασία των κρατών. Εξάλλου, ήδη από την αρχή του έτους, έχει παρατηρηθεί ότι τόσο το διακρατικό εμπόριο όσο και οι μεταφορές εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί κατά 40%. Το παρόν σχέδιο εντάσσεται, επίσης, στο πρόγραμμα του Ουζμπεκιστάν για διπλασιασμό του ΑΕΠ έως το 2030. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, Shavkat Mirziyoyev, έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του καλωσορίζει επενδύσεις και οικονομική συνεργασία που προέρχονται από κράτη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO).

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση του πυροβολισμού ενός μετανάστη στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας. Το περιστατικό έγινε αρχικά γνωστό σε διαδικτυακές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατόπιν, η τοπική εισαγγελία επιβεβαίωσε το συμβάν, με τον Συνταγματάρχη Radoslaw Wiszenko να αποδίδει τον πυροβολισμό σε ατύχημα στρατιώτη. Είναι γεγονός ότι, από το 2021, η Πολωνία αντιμετωπίζει μεταναστευτική κρίση. Η πολωνική κυβέρνηση κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών, ενώ η Πολωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδουν την κρίση στην προσπάθειά του καθεστώτος του Λευκορώσου Προέδρου, Alexander Lukashenko, να αποσταθεροποιήσει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

 


 

Δεν μου αρέσει η ανησυχητική άνοδος του αντισημιτισμού στην Ευρώπη. Περιστατικά βίαιων επιθέσεων σε Εβραίους πολίτες και εβραϊκές συναγωγές σημειώνονται στη Γαλλία και τη Βιέννη. Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό αντίστοιχων επεισοδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία . Ο εβραϊκός πληθυσμός στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά και βιώνει διαρκή φόβο. Παρόλο που η αντίδραση των ηγετών είναι έντονη, με δηλώσεις καταδίκης και δεσμεύσεις για την καταπολέμηση του μίσους, η ανησυχία παραμένει. Σε αρκετές πόλεις, η αστυνομία έχει εντείνει τις περιπολίες γύρω από συναγωγές και εβραϊκά σχολεία. Ο εβραϊκός πληθυσμός βρίσκεται σε σημείο που αισθάνεται αναγκασμένος να προστατευθεί, γεγονός που έχει οδηγήσει εβραϊκά σχολεία να ακυρώσουν τα μαθήματά τους και οικογένειες να κρύψουν τα σύμβολα της πίστης τους. Ακόμη, ορισμένοι να αποφεύγουν τη χρήση της γλώσσας τους σε δημόσιους χώρους και άλλοι επιλέγουν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους. Δεδομένων των ανωτέρω, της εξέλιξης της έντασης στην περιοχή της Γάζας, και των επιπτώσεων που η τελευταία επιφέρει προς τις εβραϊκές κοινότητες, η λήψη μέτρων κατά του αντισημιτισμού είναι επιτακτική.

 

 

You may also like