Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 04 [20231111-20231117]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

…η είδηση πως Κίνα και ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ξεκίνησαν συζητήσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Είναι εμφανές, ότι μια τέτοια είδηση είναι άκρως θετική, δεδομένων των συρράξεων σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή καθώς και του γεγονότος πως η Κίνα αναβαθμίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι συζητήσεις είχαν απλά διερευνητικό χαρακτήρα, και οι δυο πλευρές τις αντιμετώπισαν θετικά. Πέραν αυτού, η συζήτηση για τα πυρηνικά μπορεί να φέρει εγγύτερα Κίνα και ΗΠΑ όσον αφορά στα θέματα ασφαλείας στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.

 


 

η απόφαση των δικαστικών αρχών της Γαλλίας σχετικά με την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Προέδρου της Συριακής Δημοκρατίας, Bashar al-Assad, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023. Αιτία για το ένταλμα, αποτελεί η συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τον Εμφύλιο Συριακό Πόλεμο. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Assad φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει διεθνώς απαγορευμένα χημικά όπλα κατά των πολιτών. Η είδηση για το ένταλμα σύλληψης είναι θετική, γιατί η καταδίκη διεθνώς αδίκων πράξεων δικαιώνει ηθικά τα θύματα των εχθροπραξιών. Επιπλέον, καταφαίνεται η προσήλωση της Γαλλίας, και εν δυνάμει της Δύσης, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος μαστίζει τη Συρία από το 2011.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

…το γεγονός ότι η Ουγγαρία δεν έχει δεχτεί ακόμη την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την Πρόεδρο της Ουγγαρίας, Katalin Novák, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, κάλεσε το ουγγρικό κοινοβούλιο να επικυρώσει το «ταχύτερο δυνατό» την ένταξη της Σουηδίας στον οργανισμό. Η Ουγγαρία αποτελεί το ένα από τα δύο τελευταία μέλη του NATO που δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, υπέβαλε στο κοινοβούλιο της Τουρκίας το πρωτόκολλο εισδοχής της Σουηδίας στο NATO, το οποίο μένει επίσης να επικυρωθεί.

 


 

…η στάση της Γεωργίας απέναντι στον πρώην σύμβουλο του Ηνωμένου Βασιλείου, Ben Mallet, αποκλείοντάς του την είσοδο στη χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023. Ο Βρετανός σύμβουλος ανακρίθηκε από τους συνοριοφύλακες και η είσοδός του απορρίφθηκε χωρίς κάποια ξεκάθαρη αιτιολογία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τη Γεωργία ως εν δυνάμει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το ιστορικό της όσον αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, η χώρα έχει κάνει μια ξαφνική στροφή προς την Μόσχα, κάτι που θεωρείται ότι οφείλεται στο ολιγαρχικό καθεστώς που υφίσταται ακόμη στη Γεωργία. Οι πρόσφατες αυτές αποφάσεις δημιουργούν ερωτηματικά για το πώς θα πλεύσει η χώρα στο μέλλον.

 

You may also like