Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 05 [20231118-20231124]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

…η είδηση πως, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο σχολεία στο Zhytomyr της Ουκρανίας μετατράπηκαν σε καταφύγια για περισσότερους από 1000 μαθητές. Το 1ο και 26ο Λύκειο, κατεστραμμένα από την αρχική επίθεση, υποβλήθηκαν σε εκτεταμένες ανακαινίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος EU4UA Schools: Build Back Better, με τη βοήθεια του United Nations Development Programme. Η χορήγηση 390.000 ευρώ από την ΕΕ όχι μόνο χρηματοδότησε τις επισκευές, αλλά εξασφάλισε επίσης και την παροχή βασικών επίπλων. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ασφαλών και άνετων χώρων για κάθε παιδί, προωθώντας την ανοικοδόμηση της λειτουργίας των σχολείων και της μάθησης. Η πρωτοβουλία αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της ΕΕ για την ανασυγκρότηση των κοινοτήτων και την επένδυση στο μέλλον της ουκρανικής νεολαίας.

 


 

η είδηση της πρώτης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών την Κίνας και της Ιαπωνίας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου. Η Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Yoko Kamikawa, συνάντησε για πρώτη φορά τον Κινέζο ομόλογό της, Wang Yi, έπειτα από πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Park Jin. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην πόλη Busan, προσβλέποντας σε μία διαρκή συνεργασία μεταξύ των τριών Υπουργών Εξωτερικών. Η τελευταία υπουργική συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2019, ενώ το ίδιο έτος, είχε συγκληθεί και η τελευταία Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών. Με αυτή τη συνάντηση, η Νότια Κορέα προσβλέπει στη βελτίωση των σχέσεων της με τις δύο χώρες, ενώ για τις ίδιες τις σχέσεις των δύο δυνάμεων της Άπω Ανατολής, αποτελεί το πρώτο βήμα προσέγγισης.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

η κίνηση των βουλευτών της αλβανικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι άναψαν καπνογόνα στη διάρκεια της ολομέλειας για την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια μελανή σελίδα στην αλβανική κοινοβουλευτική ιστορία, καθώς, σε όλα τα δημοκρατικά κράτη, το κοινοβούλιο αποτελεί τον χώρο στον οποίο εξυμνούνται οι αξίες της δημοκρατίας. Παράλληλα, γεγονός αποτελεί η μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών ενάντια στην κυβέρνηση, η οποία ρέπει προς τον αυταρχισμό. Αυτή η γενικευμένη αναταραχή στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας αποτελεί τροχοπέδη για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση στο να καλλιεργεί ένα καθεστώς διαφθοράς.

 


 

…η είδηση ότι η Τουρκία ανέβαλε την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η τελική έγκριση προσχώρησης οποιασδήποτε χώρας απαιτεί την ομόφωνη απόφαση των μελών του οργανισμού. Η πρόταση προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και εμπόδια, ιδίως από την Τουρκία, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες και διατηρεί αντιρρήσεις σχετικά με την είσοδο της Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, στον οργανισμό. Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των δύο αυτών χωρών έχουν συνδεθεί με ζητήματα όπως η πώληση των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ προς την Άγκυρα, καθώς και με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ειδικά μετά τη σύγκρουση στην Μέση Ανατολή.

 

You may also like