Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 06 [20231125-20231201]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

…η κριτική που ασκείται στην παγκόσμια συνάντηση για το περιβάλλον COP28, η οποία λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάι. Την Πέμπτη ξεκίνησε η ετήσια συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, με την παγκόσμια σκηνή να επικρίνει την επιλογή της διοργανώτριας χώρας, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, καθώς και στην επιλογή του διοργανωτή της συνάντησης, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας. Η ακτιβίστρια Greta Thunberg δήλωσε πως το COP28 δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μόνο λόγια χωρίς πράξεις.

 


 

ότι στην 1η Δεκεμβρίου 2023, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Γεωργίας στον δρόμο προς την ένταξη στην Ε.Ε., μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας Irakli Garibashvili. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη θετική στάση της Commission για την υποψηφιότητα της Γεωργίας, με τον Garibashvili να αναλύει τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της Γεωργίας, ενώ ο Michel εξέφρασε την υποστήριξη της ΕΕ, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς υποστήριξης. Η Γεωργία έχει σχέδια μεταρρυθμίσεων με ορισμένες προθεσμίες σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε.. Ο Garibashvili ευχαρίστησε για την υποστήριξη και υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς βοήθειας στη διαδικασία ένταξης.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

η είδηση ότι η Βόρεια Κορέα, αυτή την Τετάρτη, εκτόξευσε τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο. Σύμφωνα με αναλυτές, εάν πετύχει αυτό το πρώτο πείραμα, η Β. Κορέα θα αποκομίσει πολλά κέρδη, όσον αφορά την τεχνογνωσία στόχευσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η Νότια Κορέα, απάντησε άμεσα με την κατα μέρους ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας, η οποία περιορίζει τις κατασκοπευτικές δυνατότητες της Νότιας Κορέας πάνω από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, που χωρίζει τις δύο χώρες. Αυτή η εκτόξευση, είναι ένα καθαρό μήνυμα προς τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, για τις ολοένα και ισχυρότερες δυνατότητες της Βόρειας Κορέας. Μπορεί η Β.Κορέα να ελέγχεται πολιτικά από την Κίνα, όμως ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος στην ευρύτερη απο τις κινήσεις της είναι ευδιάκριτος.

 


 

…το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας απαγόρευσε το «διεθνές ΛΟΑΤΚΙ κίνημα». Πιο συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, το Δικαστήριο κήρυξε το εν λόγω κίνημα ως εξτρεμιστική οργάνωση και απαγόρευσε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτό στη χώρα. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στο Νόμο της χώρας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, καθώς θεωρήθηκε ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα διακινδυνεύει «να υποκινήσει κοινωνική και θρησκευτική διχόνοια». Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η Ρωσία θέτει ως επιχείρημα την προστασία των παραδοσιακών αρχών και αξιών προκειμένου να προβεί στο χαρακτηρισμό μιας τέτοιας κοινότητας ως εξτρεμιστικής, καθώς επίσης, το γεγονός ότι η δικαστική εξουσία της χώρας φαίνεται να μην λειτουργεί ανεξάρτητα και με γνώμονά της την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

 

You may also like