Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 08 [20231209-20231215]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

η είδηση ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ήρε την απαγόρευση προς τους Ιρανούς Σιίτες, ώστε να μπορέσουν, μετά από οκτώ χρόνια, να ταξιδέψουν στη Μέκκα. Από το 2016 μέχρι σήμερα, Ιρανοί προσκυνητές μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μόνο το Χατζ, το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα στην Μέκκα. Όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η άρση, η οποία θα ξεκινήσει προσεχώς, αποτελεί μια ένδειξη αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιπλέον, στοχεύουν στην επανέναρξη του μη θρησκευτικού τουρισμού μεταξύ τους, με πτήσεις που θα ενώνουν τις πρωτεύουσές τους. Θετική εξέλιξη για δύο παραδοσιακά αντιμαχόμενα κράτη. 

 


 

…η είδηση πως επήλθε παροδική παύση πυρός στο Μιανμάρ μεταξύ του στρατού που φέρει την εξουσία και των επαναστατών. Στη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε μεσολάβησε η Κίνα, η οποία επιθυμεί την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης που πυροδοτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κίνας Mao Ning. Ο στρατός του Μιανμάρ επιβεβαίωσε την είδηση και ενημέρωσε πως θα υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του μήνα. Παράλληλα, η ομάδα «Τhree Brotherhood Alliance» δήλωσε τη δέσμευσή της να νικήσει. Η παύση πυρός, παρόλο που θα ωφελήσει τα αντιμαχόμενα μέρη και την κοινωνία του Μιανμάρ, δε θα επιφέρει εντέλει τη σταθερότητα στα σύνορα Μιανμάρ-Κίνας.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

η εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στο πλαίσιο των εργασιών του COP28 που έλαβαν χώρα την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023. Ειδικότερα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι ακόμα κι αν όλες οι δεσμεύσεις των κρατών σχετικά με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τηρηθούν, η συνεισφορά τους θα είναι μικρή. Εκτιμάται ότι οι ρύποι θα μειωθούν μόνο κατά 30%, ποσοστό ανεπαρκές για τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5°C. Η είδηση αυτή είναι αρνητική, καθώς η κλιματική κρίση φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα μη αναστρέψιμο σημείο, όπου ακόμα και οι συντονισμένες ενέργειες κρατών μπορούν να παράξουν ελάχιστα αποτελέσματα…

 


 

η δήλωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ πως ο τομέας της ανθρωπιστικής βοήθειας αντιμετωπίζει κρίση χρηματοδότησης εν μέσω συγκρούσεων και κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Σημειώνοντας τις καταστάσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, το Σουδάν και την Ουκρανία, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – OCHA) ανέφερε στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Επισκόπηση για το 2024 ότι η έλλειψη χρηματοδότησης, σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να παράσχει βοήθεια μόνο σε λίγο περισσότερο από το ήμισυ των σχεδόν 300 εκατομμυρίων ανθρώπων που θα τη χρειαστούν το επόμενο έτος. Στην δήλωση αναφέρεται πως πρόκειται για την χειρότερη έλλειψη χρηματοδότησης εδώ και χρόνια. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το έργο του OCHA, ενώ αναφέρεται ότι οι δωρεές μειώνονται. Ως αποτέλεσμα, ο στόχος για το 2024 χρειάστηκε να μειωθεί και να βοηθήσει 181 εκατομμύρια ανθρώπους, αντί για 245 εκατομμύρια που ήταν ο αρχικός στόχος.

 

You may also like