Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 09 [20240106-20240112]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

…που ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken επισκέπτεται συχνά τη Μέση Ανατολή. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια προληπτική διπλωματική δέσμευση των ΗΠΑ, με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την προώθηση της ειρήνης. Η συνεπής παρουσία του Υπουργού αποδεικνύει την επιθυμία για διάλογο και διαμεσολάβηση, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των περιφερειακών ενδιαφερομένων. Με την ενεργό αντιμετώπιση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Hamas, αλλά και των πιθανών περιφερειακών επιπτώσεών της, ο Blinken υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ειρηνικών λύσεων και δίνει έμφαση στην πολυμερή συνεργασία. Αυτή η συνεχής διπλωματική προσπάθεια όχι μόνο μετριάζει τους άμεσους κινδύνους, αλλά και θέτει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Εν τέλει, μια τέτοια ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση, να ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο και να ανοίξει τον δρόμο για διπλωματικές λύσεις, προς όφελος τόσο των περιφερειακών όσο και των παγκόσμιων συμφερόντων ασφαλείας. 

 


 

…η είδηση πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησε με νέο ψήφισμα να σταματήσουν οι επιθέσεις των Houthi σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και καταδίκασε την προμήθεια όπλων. Είναι γεγονός ότι οι επιθέσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, αφού παρεμποδίζουν το διεθνές εμπόριο, στοχεύουν ανθρώπινες ζωές, και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια. Η σημασία που δόθηκε από τον ΟΗΕ, καθώς και η μη άμεση σύνδεση των επιθέσεων με τον πόλεμο στη λωρίδα της Γάζας, υποδεικνύουν ότι ο οργανισμός στοχεύει στην αποκλιμάκωση της εξελισσόμενης σύρραξης, αλλά και στην αποφυγή ενδεχόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

…η δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ενδεχόμενη κατάρρευση της νοσοκομειακής φροντίδας στη νότια και κεντρική Γάζα. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, επικρατεί πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Hamas. Το σύστημα υγείας έχει επιβαρυνθεί και, ως αποτέλεσμα, ασθενείς και γιατροί φεύγουν από τα νοσοκομεία της περιοχής, για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με τον συντονιστή ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης στην κεντρική Γάζα, Sean Casey, το 70% του προσωπικού έχει φύγει από το νοσοκομείο Al-Aqsa, γεγονός που συνιστά αρνητική εξέλιξη για την πορεία παροχής ιατρικής περίθαλψης.

 


 

…Δεν μου αρέσει η είδηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ως κύρια ανησυχία στις εκλογές του 2024, σύμφωνα με την “Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων 2024” του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, υπερβαίνοντας την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο. Η έκθεση προειδοποιεί για το ενδεχόμενο παραπληροφόρησης που προκύπτει από την τεχνητή νοημοσύνη και ορίζει την κοινωνική αστάθεια ως μία από τις επιπτώσεις της. Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι ο συνδυασμός αυτών των κινδύνων εξαντλεί την προσαρμοστική ικανότητα του κόσμου και καλούν τους ηγέτες να ενισχύσουν την παγκόσμια συνεργασία και να εντάξουν μέτρα προστασίας στην πολιτική τους ατζέντα.

 

You may also like