Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 11 [20240120-20240126]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

…η είδηση ότι εκατοντάδες Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς στη Σερβία έχουν πλέον ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης ολοκληρωμένης χαρτογράφησης δεδομένων στη χώρα. Η πρωτοβουλία αυτή παροχής νερού ελήφθη από τον ΟΗΕ το 2020, καθώς περισσότεροι από 30.000 Ρομά είχαν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε πόσιμο νερό, περισσότεροι από 15.000 ζούσαν χωρίς οικιακές εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ περίπου 24.000 εξ’ αυτών είχαν περιορισμένο ή καθόλου ρεύμα. Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 2% του εθνικού πληθυσμού, η κοινότητα των Ρομά αντιμετωπίζει επίσης υψηλή ανεργία, φτώχεια και διακρίσεις. Το επίτευγμα αυτό αποτελεί θεμέλιο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Σέρβων Ρομά.


 

το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές διέσωσαν εξήντα Σύρους μετανάστες μέσα από μικρή βάρκα στα ανοιχτά της Κύπρου, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στη θάλασσα για μέρες. Κύπριοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το περιστατικό ανέδειξε τους κινδύνους που διατρέχουν οι άνθρωποι λόγω των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου. Επίσης, ανέφεραν πως θα θέσουν ξανά το  μεταναστευτικό ζήτημα στην άτυπη σύνοδο των υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, δηλώνοντας για άλλη μια φορά την άποψη της Κύπρου, σχετικά με την  επανεκτίμηση της κατάστασης στη Συρία, ώστε να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των Σύρων προσφύγων και να αντιμετωπιστεί η συνεχής εισροή τους.

 

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

…η είδηση ότι η Βόρεια Κορέα γκρέμισε τη μεγάλη αψίδα -σύμβολο συμφιλίωσης με τη Νότια Κορέα- που βρισκόταν στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ. Ο Ανώτατος Ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, την περασμένη εβδομάδα ζήτησε την απομάκρυνσή του μνημείου, ενώ διακήρυξε ότι ο Βορράς εγκαταλείπει τους μακροπρόθεσμους στόχους ειρηνικής ενοποίησης με τη Νότια Κορέα, διατάσσοντας να ξαναγραφτεί το σύνταγμα του Βορρά και να οριστεί ο Νότος ως ο πιο εχθρικός ξένος αντίπαλος. Πρόκειται για κλιμάκωση της έντασης του τελευταίου έτους στην περιοχή, ειδικότερα μετά των νέων πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας. Οι πύραυλοι Cruise συγκαταλέγονται σε ένα ευρύ φάσμα όπλων που δοκιμάζει η Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια, καθώς προσπαθεί να δημιουργήσει μια βιώσιμη πυρηνική απειλή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των ασιατών συμμάχων της. Αναλυτές λένε ότι η Β. Κορέα προσπαθεί να εξοστρακίσει τη Ν. Κορέα από το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη, και να συνδιαλλαγεί κατευθείαν με τις Η.Π.Α. όσον αφορά στα πυρηνικά.

 


 

το γεγονός ότι η Λευκορωσία υιοθέτησε ένα νέο στρατιωτικό δόγμα, το οποίο αν εγκριθεί θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε ολόκληρη τη χώρα. Ακόμα πιο δυσάρεστες ήταν οι δηλώσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το εν λόγω δόγμα, σύμφωνα με τις οποίες, τα πυρηνικά όπλα είναι αναγκαία για την ετοιμότητα της χώρας σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί κατά των συμμάχων της, τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ήτοι τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αν και η έγκριση εκκρεμεί, η πολιτική τάση τείνει υπέρ αυτού, καθώς στόχος της Κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει την επιρροή των Διεθνών Οργανισμών, όπως του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, ώστε να αποτραπούν οι ένοπλες συγκρούσεις. 

 

You may also like