Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 13 [20240203-20240209]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

…η συνέντευξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Vladimir Putin παραχώρησε τη συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε στις ΗΠΑ, στον Αμερικανό συντηρητικό παρουσιαστή και δημοσιογράφο Tucker Carlson. Ο Putin υποσχέθηκε ότι δεν θα εισβάλλει σε Πολωνία και Λετονία, αποκλείοντας την ιδέα να διατάξει τον στρατό του να προχωρήσει σε εισβολή στις προαναφερθείσες χώρες, στις οποίες η Μόσχα «δεν έχει συμφέροντα». Ένα άλλο σημαντικό σημείο της συνέντευξής του υπήρξε η παραδοχή πως θεωρεί εφικτή τη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση του Αμερικανού δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Evan Gerskovich, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία για σχεδόν έναν χρόνο. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική στην ήδη γεωπολιτικά ταραγμένη διεθνή σκηνή, δείχνοντας τα πρώτα βήματα διαλλακτικότητας ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσική Ομοσπονδία του Vladimir Vladimirovich Putin.

 


 

…η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας, Πολωνίας και Ολλανδίας. Το σύμφωνο προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση στρατευμάτων μεταξύ των τριών συμβαλλόμενων κρατών. Συγκεκριμένα, το εν λόγω σύμφωνο οδηγεί στη δημιουργία μιας στρατιωτικής εκδοχής της Ζώνης Schengen, που συστάθηκε από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή. Η εν λόγω συμφωνία είναι πολυσήμαντη, καθώς τα κράτη από τα οποία συνήφθη είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα το οποίο ίσως να αποτελέσει έναυσμα για μια μελλοντική ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφαλείας της Ένωσης. Ταυτόχρονα, η ελευθερία στη διακίνηση ενόπλων δυνάμεων μεταβάλει το γεωπολιτικό σκηνικό, χαράσσοντας έναν άξονα που συνδέει τα δυο άκρα της Ευρώπης. 


 

Δεν μου αρέσει…

 

…η είδηση ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας απέρριψε την υποψηφιότητα του Boris Nadezhdin. Ειδικότερα, η ΚΕΕ αρνήθηκε να τον εγγράψει ως υποψήφιο, καθώς εντόπισε προβλήματα στις υπογραφές που ο ίδιος και οι σύμμαχοί του είχαν συγκεντρώσει για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του στην εκλογική διαδικασία του Μαρτίου. Ο Nadezhdin, ο οποίος τάσσεται κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας. Εξάλλου, στις σύγχρονες κοινωνίες, η αποδοχή ή μη των πολιτικών θέσεων ενός υποψηφίου θα πρέπει να κρίνεται από τη λαϊκή βούληση και πάντα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

 


 

η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανάκληση, στις 8 Φεβρουαρίου 2024, της άδειας λειτουργίας του υποκαταστήματος της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας Bank Melli, επικαλούμενη τις διεθνείς κυρώσεις, καθώς και τις περιορισμένες δραστηριότητες της τελευταίας. Δεδομένης της στενής σχέσης Βαγδάτης- Ουάσιγκτον, μπορεί να γίνει η συσχέτιση με την αμερικανική επιβολή κυρώσεων στην εν λόγω τράπεζα το 2018, με τον ισχυρισμό πως χρησιμοποιήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης για τη διανομή κεφαλαίων σε ιρακινές σιιτικές ομάδες. Αυτή η κίνηση εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια των ιρακινών αρχών για καταστολή της παράνομης εισαγωγής δολαρίων στο Ιράν μέσω του ιρακινού τραπεζικού συστήματος.

 

You may also like