Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 14 [20240210-20240216]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

…το ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Προστασίας Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την προσωρινή νομοθεσία για τη διασφάλιση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Το γεγονός αυτό άνοιξε τον δρόμο για την πρώτη παγκόσμια νομοθεσία σχετικά με αυτήν την τεχνολογία. Η ψηφοφορία της Νομοθετικής Συνέλευσης έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο. Ο νόμος για τη τεχνητή νοημοσύνη έχει ως στόχο να θέσει κιγκλιδώματα σε μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, οι τράπεζες, οι αεροπορικές εταιρείες, οι ηλεκτρονικές αγορές, αλλά και για λόγους ασφαλείας, αστυνομικούς σκοπούς κ.ά. Πρόσφατα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν μια συμφωνία που αποσκοπεί στον καλύτερο έλεγχο της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τις κυβερνήσεις στη βιομετρική παρακολούθηση. Η συμφωνία αυτή σε συνδυασμό με τον νέο νόμο που πρόκειται να υιοθετηθεί, στοχεύουν στην ενίσχυση της καινοτομίας και στην καθιέρωση της Ευρώπης ως ηγέτη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.


 

η είδηση ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα εκκινήσει τη διαδικασία ένταξης της Ινδίας στα πλήρη μέλη του. Πρόκειται για έναν διακυβερνητικό φορέα, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1974 με έδρα το Παρίσι από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και ασχολείται με θέματα ενέργειας. Μέχρι τώρα η Ινδία ήταν ένα συνδεδεμένο κράτος. Ζήτησε να γίνει, ως οικονομικά αναπτυσσόμενη χώρα, πλήρες μέλος του οργανισμού. Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΕ, Fatih Birol, απάντησε θετικά, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την ενεργειακή βιωσιμότητα της περιοχής.


 

Δεν μου αρέσει…

 

…η είδηση πως ο Prabowo Subianto ενδέχεται να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ινδονησίας. Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που έλαβαν χώρα στις 14 Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, αλλά ο Subianto έχει ήδη ανακηρύξει τη νίκη του. Ο Subianto διετέλεσε στρατηγός του στρατού κατά την περίοδο της δικτατορίας του Suharto, συνδέθηκε με βιαιότητες στο Ανατολικό Τιμόρ και την Παπούα, ενώ κατηγορείται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εκλογές κρίνονται κρίσιμες για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, καθώς η χώρα αποτελεί διπλωματικό σύνδεσμο με τη Νοτιοανατολική Ασία και σημείο ανάφλεξης στη σινο-αμερικανική διαμάχη. Παράλληλα, είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες και φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμανικού πληθυσμού.

 


 

η είδηση σχετικά με την επιδείνωση της ασφάλειας στη Δυτική Αφρική εξαιτίας της ανόδου των δράσεων του Ισλαμικού Κράτους. Αρμόδιοι του ΟΗΕ αναφέρουν πως, ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας περιφερειακών συγκρούσεων, αλλά και επιχειρήσεων των οργανώσεων αυτών. Ακόμα, οργανώσεις προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος δρουν με μεγαλύτερη αυτονομία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανησυχίες για τη δημιουργία μιας ζώνης αστάθειας από το Μάλι έως τη Νιγηρία. Οι μισές τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως καταγράφονται πλέον στην αφρικανική ήπειρο, ενώ στο Σάχελ υπολογίζεται περίπου το 25% αυτών.

 

You may also like