Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 15 [20240217-20240223]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

η είδηση ότι η Ιαπωνία θέτει τις βάσεις για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Το Τόκιο, έχοντας επίγνωση των μεταπολεμικών οικονομικών προκλήσεων της χώρας, ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 4,2€ δις. Η Ουκρανία, αν και δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις ανθρώπινες απώλειές της, έχει ανάγκη τη διεθνή κοινότητα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και στις δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου, με στόχο να οικοδομήσει από την αρχή μια βιώσιμη κοινωνία. 

 


 

η είδηση ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να δεχτεί την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να προχωρήσει σε επικύρωσή της. Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι σκανδιναβικές χώρες έσπευσαν να ενταχθούν στη συμμαχία για να διαφυλάξουν την ασφάλειά τους. Η σύγκρουση, όμως, των δύο χωρών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα κράτους δικαίου και δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ+ προκάλεσε την αντίδραση της Ουγγαρίας με παράταση του ψηφίσματος ένταξης της Σουηδίας. Όπως φαίνεται, οι δύο χώρες μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το διπλωματικό εμπόδιο, έπειτα από επίσκεψη του Σουηδού Πρωθυπουργού στη Βουδαπέστη και τη συμφωνία για παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουγγαρία.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

η είδηση για τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Alexei Navalny. Η κρατική υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας ανέφερε σε δημόσια ανακοίνωση στις 16 Φεβρουαρίου 2024 ότι ο Navalny είχε χάσει τις αισθήσεις του και δεν μπορούσε να επανέλθει. Ο Navalny εξέτιε ποινή φυλάκισης για διάφορες ψευδείς κατηγορίες, όταν το 2023 καταδικάστηκε σε 19 ακόμη έτη φυλάκισης με νέες κατηγορίες, μεταξύ άλλων για εξτρεμισμό. Βρισκόταν στη φυλακή από την επιστροφή του στη Ρωσία το 2021, αφού επέζησε από απόπειρα δηλητηρίασης ένα χρόνο νωρίτερα, την οποία πολλοί απέδωσαν στο Κρεμλίνο.

 

 

 


 

…η είδηση των πρόσφατων εξελίξεων λίγο μετά τις γενικές εκλογές του 2024 στο Πακιστάν. Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, ένας κρατικός υπάλληλος παραδέχτηκε δημοσίως ότι συμμετείχε σε προσπάθεια νόθευσης του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος. Ως εκ τούτου, περίπου 70,000 ψήφοι έχουν αλλοιωθεί. Η πακιστανική Εκλογική Επιτροπή αμφισβητεί ότι υπήρξε νοθεία, δεσμεύτηκε όμως να ερευνήσει σε μελλοντικό χρόνο το εν λόγω γεγονός. Η είδηση αυτή είναι ιδιαιτέρως αρνητική μιας και αποτελεί σοβαρή παραβίαση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, αλλά και του δικαιώματος του εκλέγειν.

 

You may also like