Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 16 [20240224-20240229]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

που η Λετονία παρέτεινε την απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτών στη χώρα έως τις 4 Μαρτίου 2025. Επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και την απειλή της εσωτερικής της ασφάλειας, η Λετονία προχώρησε σε αυτή την παράταση. Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη συμφωνία μεταξύ της Πολωνίας, της Φινλανδίας, και των κρατών της Βαλτικής για τον περιορισμό της ρωσικής παρουσίας. Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της Λετονίας να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιρροή, ιδίως δεδομένης της σημαντικής εθνοτικής ρωσικής μειονότητας εντός της χώρας. Παρόμοιοι περιορισμοί έχουν εφαρμοστεί από την Εσθονία και τη Λιθουανία, υποδηλώνοντας μια περιφερειακή ανταπόκριση στις ανησυχίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με τη ρωσική επιθετικότητα.

 


 

το φιλόδοξο γενικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει πολλά πιθανά οφέλη, όπως η βελτίωση των αστικών υποδομών και η δημιουργία πιο βιώσιμων χώρων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Επιπλέον, από τα έργα εκσυγχρονισμού προκύπτουν ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, αφού προσελκύοντας επενδύσεις  προωθείται η ανάπτυξη. Τα βελτιωμένα συστήματα μεταφορών που θα δημιουργηθούν μπορούν να ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα, διευκολύνοντας το εμπόριο και τον τουρισμό. Ένα αναζωογονημένο αστικό τοπίο μπορεί να ενισχύσει την πολιτιστική ταυτότητα και υπερηφάνεια, προωθώντας την αίσθηση της κοινότητας. Συνολικά, τέτοιες πρωτοβουλίες σηματοδοτούν πρόοδο και υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον για το Μπακού και τους κατοίκους του.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

η είδηση ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει ότι υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή του κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκθεση δείχνει ότι μόνο λίγες από τις συστάσεις της Επιτροπής έχουν εφαρμοσθεί πλήρως, ενώ υπάρχει ανάγκη για μακροχρόνιες προσπάθειες. Η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών και η διαφάνεια στη διαδικασία αξιολόγησης είναι κεντρικά θέματα. Παρόλο που η ετήσια έκθεση αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση του κράτους δικαίου στην ΕΕ, προτείνονται βελτιώσεις στη μεθοδολογία και το ορολογικό της περιεχόμενο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση και αποτελεσματικότητα.

 

 

 


 

…που στις 28 Φεβρουαρίου, αυτονομιστές της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας έκαναν έκκληση στη Ρωσία για προστασία από τη Μολδαβική κυβέρνηση. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι η προστασία των συμπατριωτών στην Υπερδνειστερία είναι πάντα προτεραιότητα. Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί αποσταθεροποιητικά τις αυτονομιστικές τάσεις στην περιοχή προκειμένου να διατηρήσει την επιρροή του. Μπορεί η Μολδαβία να κατάφερε να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ, ωστόσο, η μη αναγνωρισμένη οντότητα συνεχίζει να πλήττεται οικονομικά λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, αφού με διαμετακομιστή της την Ουκρανία λαμβάνει δωρεάν ρωσικό φυσικό αέριο, συμφωνία που πρόκειται να λήξει τον Δεκέμβριο.

 

You may also like