Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 18 [20240309-20240315]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

η είδηση ότι οι διεθνείς οργανισμοί, ΝΑΤΟ, και Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζουν αμφιβολίες για τη δημοκρατική νομιμοποίηση των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία. Τις αμφιβολίες τους αυτές βασίζουν στις ελλείψεις πολιτικής πολυφωνίας και ανεξαρτησίας στα μέσα ενημέρωσης. Η επανεκλογή του Vladimir Putin διαφαίνεται αναμενόμενη, ενώ η ρωσική αντιπολίτευση ανησυχεί για τη νομιμότητα των εκλογών. Ταυτοχρόνως, ΝΑΤΟ και ΕΕ απορρίπτουν τη διεξαγωγή των εκλογών στα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη. Η έκκληση της Ουκρανίας και της χήρας του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny, Yulia Navalnaya, για τη μη αναγνώριση των εκλογών εντείνει τη διεθνή ανησυχία για την κατάσταση.

 

 


 

…η είδηση ότι η Βουλή της Κροατίας ενέκρινε τροποποιήσεις σχετικές με την καταχώρηση της γυναικοκτονίας ως ξεχωριστό έγκλημα στον Ποινικό Κώδικα. Πιο συγκεκριμένα, η Κροατία, ως η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό γυναικοκτονιών, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, έδωσε νομικό καθεστώς στο έγκλημα αυτό. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη δολοφονία της 20χρονης φοιτήτριας της Νομικής, Michaela Barak, από έναν αστυνομικό. Στο εξής, αντίστοιχες πράξεις θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από 10 έως 40 χρόνια. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων HINA, υπέρ της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα ψήφισαν 77 βουλευτές. Με αυτόν τον τρόπο, η Κροατία προστατεύει την αξιοπρέπεια των γυναικών και καταδικάζει την έμφυλη βία.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

η βίαιη επίθεση της αστυνομίας του Πακιστάν εναντίον των υποστηρικτών του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 100 μέλη του κόμματος κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, που κινητοποιήθηκαν λόγω της υποψίας για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα. Το πολιτικό κόμμα, Pakistan Tehreek-e-Insaaf (PTI), έκανε έκκληση για διαδηλώσεις, ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά των εκλογικών αρχών και της προσωρινής κυβέρνησης που είχαν την εποπτεία στις εκλογές. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα, ανέφερε ότι όλοι οι συλληφθέντες ηγέτες του θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, και ότι η κρατική καταστολή, η βιαιότητα, και ο φασισμός ως μέσα επιβολής της τάξης θα πρέπει να καταργηθούν. Τέλος, δήλωσε ότι θα πραγματοποιεί εβδομαδιαίες διαδηλώσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

 


 

το γεγονός ότι ο Πολωνός Πρόεδρος, Andrzej Duda, δείχνει απρόθυμος να υπογράψει υπέρ της αλλαγής του Νόμου για τις αμβλώσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση «Νόμος και Δικαιοσύνη» το 2020 θεσμοθέτησε αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με τις αμβλώσεις, βάσει των οποίων αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και εφόσον εμπίπτουν σε περιπτώσεις βιασμού ή εξαιρετικού ιατρικού λόγου. Η νέα Κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τον υφιστάμενο νόμο προκειμένου να διασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών. Ωστόσο, οι προσπάθειες παρεμποδίζονται από τον Πολωνό Πρόεδρο, ο όποιος θεωρεί την άμβλωση ως κάτι μη φυσιολογικό και δεν διάκειται φιλικά προς αυτό το νομοσχέδιο.  

You may also like