Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 21 [20240330-20240405]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

η ήττα του AKP για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια στην εξουσία. Στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης την Κυριακή 31 Μαρτίου, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας σημείωσε μεγάλη εκλογική νίκη στις πόλεις της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Ο Πρόεδρος Erdoğan δέχτηκε σοβαρό πλήγμα μετά από αυτή την ήττα,  καθώς επρόκειτο για τις πόλεις που είχε δηλώσει ότι ήθελε να αναλάβει ξανά τον έλεγχο. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς υπογραμμίζει ότι η επιρροή του εν λόγω κόμματος έχει φθίνουσα πορεία, και κυρίως ότι η περίοδος όπου μόνο ένας άνθρωπος είχε την εξουσία φτάνει στο τέλος της. Οι εκλογές έδειξαν ότι ανακάμπτει η Δημοκρατία στη χώρα.

 

 


 

η απόφαση της Ταϊβάν να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των πολιτών της μετά τον καταστροφικό σεισμό. Την Τετάρτη 3 Απριλίου, σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ έπληξε την επαρχία Hualien της Ταϊβάν. Προκειται για τον ισχυρότερο σεισμό στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια. Σε λιγότερο από δύο ώρες, οι Ταϊβανέζοι αξιωματούχοι είχαν προετοιμάσει προσωρινά καταφύγια κοντά σε σχολεία για 150 άτομα. Το γεγονός ότι η Ταϊβάν βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση δύο τεκτονικών πλακών, καθώς και η συχνότητα των σεισμών, έχει διδάξει στους κατοίκους τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιου μεγέθους φυσικά φαινόμενα.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

που ο Ισραηλινός στρατός χτύπησε φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στις 3 Απριλίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ισραηλινού Στρατού, αναγνωρίστηκε λανθασμένα ένας από τους επιβάτες ως ένοπλος, με αποτέλεσμα τον βομβαρδισμό του οχήματος και το θάνατο 7 ακτιβιστών. Το όχημα άνηκε στον ανθρωπιστικό οργανισμό ‘World Central Kitchen’, ο οποίος διέκοψε όλες τις ενέργειες, καθώς θεωρεί τον στρατό αναξιόπιστο να τηρήσει διεθνείς συμφωνίες. Εξαιτίας αυτού, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου σε όλους τους οργανισμούς που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

 


 

…η είδηση ότι ξένοι πολίτες κρατούνται από την κυβέρνηση των Taliban στο Αφγανιστάν. Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση των Αφγανών Taliban επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι συνέλαβε «έναν αριθμό ξένων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών» με την υποψία ότι παραβίασαν τους νόμους της χώρας. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Taliban, Zabihullah Mujahid, δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας ότι είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ για την κράτηση τους, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους κρατούμενους. «Δύο Αμερικανοί είναι φυλακισμένοι αυτή τη στιγμή μαζί με άλλους ξένους υπηκόους. Ο λόγος της επίσκεψής τους στο Αφγανιστάν είναι άγνωστος, αλλά όποιος επισκέπτεται τη χώρα, ανεξάρτητα από τον λόγο, πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους του» δήλωσε ο Mujahid σε επόμενη συνέντευξή του στο τοπικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό κανάλι TOLO. Παρά την τραγική υπόθεση, είναι η πρώτη φορά που οι Taliban αναγνωρίζουν δημόσια την κράτηση Αμερικανών πολιτών.

 

You may also like