Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 24 [20240420-20240426]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

…η δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας για την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας στη Γάζα. Συγκεκριμένα, η Erika Guevara Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε ότι η ανακάλυψη μαζικών τάφων με εκατοντάδες πτώματα σε δύο νοσοκομεία της Γάζας χρήζει άμεσης πρόσβασης σε ερευνητές για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα στη σύγκρουση Ισραήλ–Γάζας είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Γάζας.

 


 

η ανακοίνωση περί μεταρρυθμίσεων από την Παλαιστινιακή Αρχή. Συγκεκριμένα, την Τρίτη στις 23 Απριλίου του 2024, ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός, Mohammad Mustafa, ανακοίνωσε την καθιέρωση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων. Στόχος είναι η ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς, της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και της εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνείς εταίροι πίεσαν την Παλαιστινιακή Αρχή να προβεί σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των απογοητευμένων Παλαιστινίων. Άλλωστε, γίνεται σαφής η αναγκαιότητά τους, δεδομένου πως η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν εκφράσει την άποψη πως η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να εμπλακεί στη διαχείριση της λωρίδας της Γάζας, αφού αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα.

 

 


 

Δεν μου αρέσει…

η είδηση της σύλληψης πάνω από 100 ατόμων στο Emerson College της Βοστώνης. Αυτό ήταν το επακόλουθο της τελευταίας προσπάθειας καταστολής του αυξανόμενου κύματος διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ, η οποία οδήγησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike Johnson, να προτείνει την επιστράτευση της Εθνικής Φρουράς. Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν (UT) τουλάχιστον 34 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ένας δημοσιογράφος από τοπικό ειδησεογραφικό σταθμό, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) συνελήφθησαν άλλα 93 άτομα από αστυνομικούς που φορούσαν εξοπλισμό των ΜΑΤ.

 


 

...η ερήμην σύλληψη του θρυλικού πρώην πρωταθλητή στο σκάκι, Garry Kasparov, από τις Αρχές της Ρωσίας. Τη σύλληψη του Garry Kasparov διέταξαν οι Αρμόδιες Αρχές της Ρωσίας με κατηγορίες για τρομοκρατία και κατασκοπεία για λογαριασμό ξένων συμφερόντων. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι ιδιαίτερα θετική και οι κατηγορίες πιθανότατα να έχουν πολιτική υπόσταση. Η αντίδραση του Garry Kasparov και η απάντησή του στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin, έχουν μεγάλη σημασία, καθώς δείχνουν τη διαμαρτυρία του ενάντια σε αυτές τις αυθαίρετες ενέργειες και την προσήλωσή του στις αξίες του δικαίου και της δημοκρατίας.

 

 

You may also like