Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 25 [20240504-20240510]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

…το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το καθεστώς του Παλαιστινιακού κράτους στον οργανισμό. Στις 10 Μαΐου, η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης από κράτος-παρατηρητή στον ΟΗΕ σε πλήρες μέλος. Το ψήφισμα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή τον ανώτατο θεσμό του οργανισμού, να επικυρώσει την πλήρη είσοδο του Παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το Παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσε να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που του παρέχει ο διεθνής οργανισμός. Οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο σε μία πρόσφατη προσπάθεια για πλήρη συμμετοχή της Παλαιστίνης, ωστόσο αυτό το ψήφισμα εντείνει την πίεση προς την Ουάσιγκτον. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borell, ότι μία σειρά ευρωπαϊκών κρατών σκοπεύουν να αναγνωρίσουν επίσημα το Παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου.

 


 

…η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια υπέρ της Ουκρανίας. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να αξιοποιήσουν σε ετήσια βάση 3 δις ευρώ από τα ρωσικά κεφάλαια που βρίσκονται εντός ευρωπαϊκών συνόρων ώστε να βοηθήσουν τον αμυντικό εξοπλισμό και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2022, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων πολιτών και οργανισμών που ξεπερνούν τα 210 δις ευρώ. Το ζήτημα της αξιοποίησης αυτών των πόρων απασχολούσε έντονα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας παραμένουν αυξημένες ενώ η αντοχή των ευρωπαϊκών οικονομιών δοκιμάζεται από διαδοχικές κρίσεις.

 

 


 

Δεν μου αρέσει…

…η απειλή κυρώσεων εναντίον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από Αμερικανούς Γερουσιαστές. Δώδεκα Γερουσιαστές των ΗΠΑ, όλοι προερχόμενοι από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, απηύθυναν μία προειδοποιητική επιστολή προς τους δικαστές του ΔΔΧ, απειλώντας τους με επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που εκδώσουν ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu. Η επιστολή αναφέρει ότι οι κυρώσεις δεν θα στραφούν μόνο εναντίον των δικαστών, αλλά εναντίον των οικογενειών και των συνεργατών τους. Η κίνηση αυτή ήρθε ως αντίδραση στην έντονη φημολογία ότι το ΔΔΧ εξετάζει την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Netanyahu με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου, όπως είχε πράξει και κατά του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin. Η κίνηση αυτή αποτελεί μία πρωτοφανή επίθεση κατά του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς των ΗΠΑ, κλιμακώνοντας την πάγια πρακτική της Ουάσιγκτον να υπονομεύει τους διεθνείς οργανισμούς κάθε φορά που οι αποφάσεις τους δεν ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα.

 


 

...η συνάντηση μεταξύ των Προέδρων της Γαλλίας και της Κίνας που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου. Η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Xi Jinping, στο Παρίσι αποδείχθηκε άνευ ουσίας, καθώς οι συνομιλίες του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron, δεν φαίνονται να κατέληξαν σε κάποιο ιδιαίτερα ενθαρρυντικό συμπέρασμα. Αντιθέτως, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε μία σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού ανταγωνισμού μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και της στάσης των δύο πλευρών στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Πέραν των δύο, στη συνάντηση συμμετείχε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η οποία δεν κατάφερε δεν υλοποιήσει κάποιον από τους στόχους της για τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

 

 

You may also like