Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 26 [20240511-20240517]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

η διεξαγωγή Δημοψηφίσματος στη Μολδαβία σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Η κίνηση αυτή προτάθηκε από τη φιλοευρωπαία πρόεδρο της χώρας, Maia Sandu, της οποίας η πολιτική ατζέντα έχει ως ακρογωνιαίο λίθο την προσχώρηση της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη ημερομηνία για το δημοψήφισμα υποστηρίχθηκε από 56 εκ των 101 μελών της συνέλευσης. Η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στον περιορισμό της διαφθοράς που κυριαρχεί στη χώρα. Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και αντιτίθενται στην προσπάθεια για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έτσι, 24 μέλη της συνέλευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία για το δημοψήφισμα.

 


 

…που η Ινδία επιδιώκει να επεκτείνει το εμπόριο της στην Κεντρική Ασία. Η ίδια αναμένεται να υπογράψει μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη λειτουργία τερματικού σταθμού στο στρατηγικό λιμάνι Chabahar με το Ιράν. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο Υπουργός Εξωτερικών, Subrahmanyam Jaishankar, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βομβάη στις 13 Μαΐου πως ο Υπουργός Λιμένων και Ναυτιλίας της Ινδίας, Sarbananda Sonowal, πρόκειται να μεταβεί στο Ιράν για να υπογράψει τη συμφωνία. Η συμφωνία, η οποία ήταν υπό συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό, θα ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερες επενδύσεις στο λιμάνι.

 


 

Δεν μου αρέσει…

…η είδηση ότι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Συγκεκριμένα, στις 15 Μαΐου έπεσε θύμα πυροβολισμού κατά την επίσκεψή του στη πόλη Handlova. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης είναι ένας 71χρονος πολιτικός ακτιβιστής. Μετά από ώρες στο χειρουργείο, ο πρωθυπουργός Fico ανέκτησε τις αισθήσεις του. Φημολογείται ότι αφορμή για την απόπειρα κατά του Σλοβάκου Πρωθυπουργού ήταν ο νέος νόμος που αφορούσε την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση, σύμφωνα με τον οποίο θα αλλάξει ο επικεφαλής, καθώς δεν είναι προσφιλής στο κυβερνόν κόμμα.

 


 

...η ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin, και Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping. Το γεγονός αυτό θέτει σημαντικές προκλήσεις για τη Δύση και ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας, ενθαρρύνοντας ενδεχομένως την περαιτέρω επιθετικότητα στην Ουκρανία. Η ευθυγράμμιση δύο ισχυρών αυταρχικών καθεστώτων δημιουργεί ένα τρομερό μπλοκ, υπονομεύοντας τη δυτική επιρροή και συνοχή. Επιπλέον, ειώνει τις προοπτικές διπλωματικής επίλυσης στην Ουκρανία, παρέχοντας σιωπηρή υποστήριξη στις ενέργειες της Ρωσίας. Επιπρόσθετα, σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή στη δυναμική της παγκόσμιας ισχύος, με επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Τέλος, αυξάνει τις εντάσεις και περιπλέκει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

 

 

You may also like