Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 27 [20240518-20240524]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

…η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς το θέμα του καρκίνου. Ειδικότερα, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, η Επίτροπος για Θέματα Υγείας και Επισιτιστικής Ασφάλειας, Στέλλα Κυριακίδη, εξέφρασε την αισιοδοξία της σχετικά με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τόσο για καρκινοπαθείς, όσο και για ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο. Οι καρκινοπαθείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, υποβάλλοντας μόνο τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες, δίχως να χρειάζεται να αποκρύψουν το ιατρικό τους ιστορικό. Η είδηση είναι θετική καθώς εξασφαλίζεται στην πράξη η συμπερίληψη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, όπως των καρκινοπαθών.

 


 

…η είδηση πιθανών διαπραγματεύσεων από την πλευρά της Ρωσίας στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, ρωσικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας είναι έτοιμος να ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν τις εδαφικές εξελίξεις στα τωρινά πεδία των μαχών. Παρότι η ως άνω πρόταση θα γίνει δύσκολα αποδεκτή από το Κίεβο, αλλά και τους συμμάχους της Ουκρανίας, μπορεί να αποτελέσει την αρχή ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

 


 

Δεν μου αρέσει…

…η είδηση του θανάτου του Ιρανού Προέδρου, Ebrahim Raisi. Στις 20 Μαΐου, ο Πρόεδρος Raisi σκοτώθηκε εξαιτίας της πτώσης του ελικοπτέρου του. Το γεγονός αυτό λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που το Ιράν δέχεται εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις, λόγω της πρόσφατης σύγκρουσής του με το Ισραήλ, της φιλικής του στάσης προς τη Ρωσία εν μέσω του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, καθώς και της καταπίεσης της κοινωνίας μετά την δολοφονία της Mahsa Amini. Ο αντικαταστάτης του Raisi θα είναι πιθανότατα το ίδιο ή και περισσότερο σκληροπυρηνικός, καθώς η θεοκρατία στο Ιράν δεν επιτρέπει φιλελεύθερες και εκσυγχρονιστικές προσεγγίσεις στις κεντρικές θέσεις εξουσίας. Συνεπώς, η καταπίεση του λαού του Ιράν φαίνεται πως θα συνεχίσει.

 


 

...η είδηση ότι κινεζικά πολεμικά πλοία περικύκλωσαν την Ταϊβάν. Πιο συγκεκριμένα, κινεζικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά σκάφη συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Ταϊβάν, Lai Ching-te. Οι επιχειρήσεις περιλαμβάνουν δυνάμεις στρατού, ναυτικού, αεροπορίας, και πυραυλικών μονάδων, ενώ στόχος τους είναι η δοκιμή δυνατοτήτων κατάληψης της νήσου. Το Πεκίνο τις παρουσιάζει ως απάντηση στην ομιλία του Lai, την οποία θεώρησε ως αναγγελία ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, απειλώντας με αντίποινα. Η Ταϊβάν διαβεβαιώνει ότι θα υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία της απέναντι στις κινεζικές πιέσεις.

 

 

You may also like