Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 28 [20240525-20240531]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

…η καταδίκη του Donald Trump για τις 34 κατηγορίες που αφορούν την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων. Τα αδικήματα αυτά διαπράχθηκαν στο πλαίσιο ενός σχεδίου που αφορούσε την καταβολή χρημάτων για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016. Η ετυμηγορία ελήφθη μετά από σύσκεψη των ενόρκων για λιγότερο από 12 ώρες, στην πρωτοφανή πρώτη ποινική δίκη κατά Προέδρου των ΗΠΑ, νυν ή πρώην. Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη πολιτική στιγμή για τον Trump, τον επικρατέστερο υποψήφιο για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, τα ποσοστά του οποίου παρέμειναν αμετάβλητα καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης.

 


 

η απόφαση του Προέδρου Biden να επιτρέψει τη χρήση Αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Biden επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της διέθεσαν οι ΗΠΑ για να αντεπιτεθεί σε θέσεις εντός ρωσικής επικράτειας, με τον περιορισμό ότι αυτές θα είναι πλησίον της περιοχής του Χάρκοβο. Προηγουμένως, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, είχε διαμηνύσει ότι η Μόσχα ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα πυρηνικής αποτροπής αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους σε Ευρώπη και Ασία. Τις ίδιες ώρες, οι ΥΠΕΞ των χωρών του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στην Πράγα, έδειξαν να συμφωνούν με την απόφαση Biden και εξέτασαν πώς θα ενισχυθούν τα συστήματα αεράμυνας της συμμαχίας.

 


 

Δεν μου αρέσει…

η αεροπορική Ισραηλινή επιδρομή κατά αμάχων στη Ράφα. Ο βομβαρδισμός στη Ράφα από την πλευρά του Ισραήλ έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη, καθώς είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων. Η Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη, η οποία βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας, είχε στόχο μια περιοχή που φιλοξενούσε πλήθος αμάχων που είχαν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική, διότι η επίθεση αυτή προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε δεκάδες, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Ανάμεσα στα θύματα υπήρχαν και παιδιά, γεγονός που προσθέτει στον τραγικό απολογισμό και στην καταδίκη της διεθνούς κοινότητας. Η κατάσταση στη Ράφα αποτελεί μια δραματική υπενθύμιση των σοβαρών συνεπειών των συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανάγκης για διεθνή παρέμβαση προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη ειρήνη.

 

 


 

...η απουσία διαφάνειας από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κομμάτων. Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δημοσιοποιούν τα στοιχεία των χορηγών τους. Σε εφτά από τις 27 χώρες της ΕΕ, τα κόμματα οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό για την ταυτότητα των χορηγών και των δωρεών τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα υπόλοιπα είκοσι κράτη, όπου υπάρχουν πάνω από 200 πολιτικά κόμματα. Μολονότι η χρηματοδότηση δεν σημαίνει απαραιτήτως εμπλοκή των χορηγών στη χάραξη πολιτικών, σε ορισμένες χώρες οι εκάστοτε συμφωνίες γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Παράλληλα, η χρηματοδότηση μπορεί να γίνεται μέσω της κρατικής φορολογίας.

 

 

 

You may also like