Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 30 [20240608-20240614]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

…που η Ειδική Επιτροπή Αποαποικιοποίησης του ΟΗΕ καταδίκασε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλγερία. Αιτία αποτελεί το γεγονός πως οι ηγέτες του ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος Polisario Front συμμετέχουν ενεργά στη συστηματική υπεξαίρεση της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τον προσφυγικό πληθυσμό στα στρατόπεδα του Τιντούφ, εκτρέποντάς την προς πώληση στις αγορές των γειτονικών χωρών. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχουν εκφράσει πολλές φορές τις σοβαρές ανησυχίες τους σχετικά με αυτή την παράνομη εκχώρηση εξουσιών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιπλέον, έχουν καταγγείλει την κακομεταχείριση και τον εκβιασμό των προσφύγων στα στρατόπεδα του Τιντούφ, ενόσω διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Πολυάριθμες ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί και σε περιπτώσεις δουλείας.

 


 

που η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε τη μονομερή επιβολή 300 επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G-7 στην Ιταλία, οι επιπτώσεις της επιβολής νέων κυρώσεων έγινε αμέσως αισθητή, με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να παγώνει τις μετατροπές από ρούβλι σε ευρώ και δολάριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η ισοτιμία ρουβλίου και δολαρίου να αγγίζει το 90 προς 1. Οι επιπλέον κυρώσεις σε συνδυασμό με το πλήγμα στην αξιοπιστία του ρουβλίου μετά τον Ιούνιο του 2022, όπου η Ρωσία δήλωσε αδυναμία εξυπηρέτησης του εξωτερικού της χρέους, δυσχεραίνουν την πρόσβαση της Μόσχας σε τεχνολογίες αιχμής του εξωτερικού.

 


 

Δεν μου αρέσει…

…το εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών του 2024. Στις φετινές Ευρωεκλογές παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος των εθνικιστικών κομμάτων σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η μεταναστευτική κρίση, οι οικονομικές ανισότητες, η αίσθηση απώλειας εθνικής κυριαρχίας, και η απογοήτευση με τις πολιτικές ελίτ τροφοδότησαν την υποστήριξη προς αυτά τα κόμματα. Οι πολίτες ανησυχούν για την ασφάλεια, την πολιτιστική ταυτότητα και την κοινωνική συνοχή, ενώ πολλοί είναι απογοητευμένοι από τις πολιτικές λιτότητας και την αυξανόμενη εξουσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Τα εθνικιστικά κόμματα εκμεταλλεύτηκαν το αίσθημα αυτό που επικρατεί, υποσχόμενα αυστηρότερους ελέγχους και εθνικές λύσεις, πράγμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον προσανατολισμό της ΕΕ.

 


 

...που η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας επιδιώκει τον περιορισμό του κινήματος #MeToo στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, η κορυφαία δημοσιογράφος του κινήματος, Huang Xueqin, καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση με την κατηγορία της υπονόμευσης της κυβέρνησης. Η τελευταία φαίνεται να προσπαθεί να μειώσει την επιρροή του κινήματος στο πλαίσιο του γενικότερου στόχου της, δηλαδή τη διάλυση της κοινωνίας των πολιτών. Είναι δυσάρεστο ότι μία γυναίκα που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά για εκείνα των γυναικών, που μέσω της δημοσιογραφίας έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες για την κατάδειξη του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης, καταδικάζεται με στέρηση της ελευθερίας χωρίς σαφείς κατηγορίες. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της ελευθερίας του λόγου στη χώρα, παραβιάζοντας ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των πολιτών.

 

 

You may also like