Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 31 [20240615-20240621]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

…η έγκριση του 14ου ευρωπαϊκού πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Εγκεκριμένο από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την απαγόρευση των επανεξαγωγών ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα λιμάνια της ΕΕ για πρώτη φορά. Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία, και η Ισπανία είναι επί του παρόντος τα κύρια σημεία εισόδου για παραδόσεις LNG από τη ρωσική χερσόνησο Yamal της Σιβηρίας, με μερικά από αυτά να αποτελούν βασικούς κόμβους για επανεξαγωγές σε προορισμούς όπως η Τουρκία, η Κίνα ή Νοτιοανατολική Ασία. Αυτή η απαγόρευση των αποστολών είναι ο πρώτος περιορισμός που εφάρμοσε το μπλοκ στο LNG, ένα πρώτο εκτεταμένο μέτρο, που κάποτε θα φαινόταν αδιανόητο όσον αφορά την επίτευξη ομοφωνίας σε επίπεδο ΕΕ.

 


 

η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα περιβαλλοντικά δικαιώματα. Στις 20 Ιουνίου, το Ανώτατο Δικαστήριο εμπόδισε τη δημιουργία νέων έργων ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του προτεινόμενου ανθρακωρυχείου στην Cumbria και του πετρελαϊκού πεδίου Rosebank στη Βόρεια Θάλασσα. Συγκεκριμένα, κρίθηκε παράνομη η άδεια σχεδιασμού που είχε δοθεί από το Συμβούλιο της κομητείας του Surrey για την παραγωγή πετρελαίου στην τοποθεσία Horse Hill, στο Gatwick, διότι δεν αξιολόγησε τις επιπτώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε επακόλουθα στάδια. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων, ώστε να λαμβάνουν υπόψη τα περιβαλλοντικά δικαιώματα των πολιτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 


 

Δεν μου αρέσει…

η απειλή της Hezbollah για «πόλεμο χωρίς όρια» κατά του Ισραήλ. Η πιθανή συμπερίληψη της Κύπρου στη σύγκρουση αυξάνει επιπλέον τον κίνδυνο εκτεταμένης βίας στην περιοχή. Αυτή η κλιμάκωση θέτει σε κίνδυνο αμέτρητες ζωές και αποσταθεροποιεί περαιτέρω την κατάσταση στην περιοχή. Η επιθετική ρητορική και οι διασυνοριακές συγκρούσεις επιδεινώνουν τις εντάσεις, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη διπλωματικών λύσεων. Επιπρόσθετα, η αναφορά σε τρίτα κράτη, όπως η Κύπρος, περιπλέκει την κατάσταση, παρασύροντας ενδεχομένως περισσότερα έθνη στη σύγκρουση, και αυξάνοντας την πιθανότητα ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.

 


 

...η είδηση της επίσκεψης του Vladimir Putin στη Βόρεια Κορέα. Ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Βορειοκορεάτης ομόλογός του υπέγραψαν συμφωνία «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης», η οποία προβλέπει αμοιβαία υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης και ενίσχυση της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν ότι η συμφωνία αυτή θα σημάνει νέες παραδόσεις πυρομαχικών και πυραύλων που παράγει η Βόρεια Κορέα στον ρωσικό στρατό για χρήση στην Ουκρανία. Πέραν της Βόρειας Κορέας, ο Vladimir Putin επισκέφθηκε το Βιετνάμ και συναντήθηκε με τον νέο Πρόεδρο, To Lam, και τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, Nguyễn Phú Trọng, την πιο ισχυρή προσωπικότητα στη χώρα.

 

 

You may also like