Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 32 [20240622-20240628]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

…η αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, οι ΑΠΕ παρήγαγαν σχεδόν το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023, μία αύξηση άνω του 12% συγκριτικά με το 2022. Αντιθέτως, το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε σχεδόν κατά 20% μεταξύ 2022 και 2023, αγγίζοντας το 32% συνολικά. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο φυσικό αέριο, με τη διακοπή των ρωσικών προμηθειών να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο. Η είδηση αυτή βασίζεται σε προκαταρκτικά δεδομένα της Eurostat και είναι ιδιαίτερα θετική καθώς αναδεικνύει την επιτυχία των πρώτων σταδίων της πράσινης μετάβασης.

 


 

…το εντεινόμενο κύμα αντιδράσεων κατά του μη βιώσιμου τουρισμού. Μία σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ αυτών και σημαντικοί παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα έναντι των επιπτώσεων του αλόγιστου τουρισμού. Μολονότι ο τουρισμός έχει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, οι ανεξέλεγκτες πρακτικές ορισμένων επαγγελματιών του χώρου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών. Η άνοδος των ενοικίων και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μόνο δύο από αυτές τις συνέπειες. Η αντίσταση των τοπικών κοινωνιών στα φαινόμενα αυτά είναι κρίσιμη για την εξυγίανση της τουριστικής βιομηχανίας.

 


 

Δεν μου αρέσει…

…το πρώτο προεδρικό debate στις ΗΠΑ. Το πρώτο debate μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, του νυν Προέδρου Joe Biden και του πρώην Προέδρου Donald Trump πραγματοποιήθηκε στην Ατλάντα. Παρά τις όποιες προσπάθειες εκ μέρους των διοργανωτών, οι δύο αντίπαλοι έδειξαν από την αρχή την απροθυμία τους να συζητήσουν τηρώντας κάποιους βασικούς κανόνες ευγενούς άμιλλας. Οι δύο υποψήφιοι δεν χαιρέτησαν ο ένας τον άλλον, ενώ χρησιμοποίησαν βαριούς χαρακτηρισμούς κατά τη διάρκεια του debate. Ως προς τα πολιτικά επιχειρήματα, και οι δύο πλευρές αρκέστηκαν στις εκατέρωθεν κατηγορίες, χωρίς να προσφέρουν νέες προτάσεις για τα εσωτερικά ή διεθνή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

 


 

...η τρομοκρατική επίθεση στο Νταγκεστάν της Ρωσίας. Άγνωστος αριθμός δραστών επιτέθηκε σε εκκλησίες και συναγωγές στο Νταγκεστάν, δολοφονώντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς περισσότερους. Υπάρχουν υποψίες ότι οι δράστες ήταν θρησκευτικοί εξτρεμιστές, ενώ οι ρωσικές αρχές κατηγορούν την Ουκρανία ως ενορχηστρωτή των επιθέσεων. Παράλληλα, ο Ramzan Kadyrov, κυβερνήτης της Τσετσενίας και γνωστός για τις αυταρχικές πολιτικές του, πρότεινε την εκτέλεση των συγγενών των τρομοκρατών ως μέτρο παραδειγματισμού. Οι επιθέσεις αυτές όχι απλώς προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων πολιτών, αλλά αυξάνουν και την ένταση μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων εντός της Ρωσίας, καθώς και τη ρήξη μεταξύ Κρεμλίνου και Δύσης.

 

 

You may also like