Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 19 [20250215-20250221]
Κάθε Δευτέρα, ο ΤΟΡΕΝΕ δημοσιεύει την αποτίμηση των Δόκιμων Ερευνητών για την εβδομάδα που πέρασε:
Μου αρέσει η κατάρτιση Ευρωπαϊκού σχεδίου για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων από υβριδικές επιθέσεις. Με αφορμή τον αυξημένο αριθμό περιστατικών σαμποτάζ στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιό της για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων, το οποίο βασίζεται στους πυλώνες της πρόληψης, ανίχνευσης, αντίδρασης, και αποτροπής. Οι υποδομές αυτές είναι κρίσιμες για τις επικοινωνίες, την ενέργεια, και την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα περιστατικά βλαβών να έχουν πρόσφατα αυξηθεί, ιδίως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Επιτροπή προτείνει την ανάπτυξη πιο ανθεκτικών καλωδίων και ενισχυμένη συνεργασία για την ανίχνευση και αποκατάσταση των βλαβών, ενώ εξετάζει παράλληλα τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης και την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Δεν μου αρέσει η συμφωνία Ουάσιγκτον-Κιέβου για πρόσβαση αμερικανικών συμφερόντων στις ουκρανικές κρίσιμες πρώτες ύλες. Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία ολοκληρώνουν μια συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά, η οποία αναμένεται να υπογραφεί σύντομα από τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε βασικούς πόρους όπως το λίθιο και τα σπάνια μέταλλα, υλικά που θεωρούνται κρίσιμα για τους τομείς της άμυνας και της τεχνολογίας. Ωστόσο, ορισμένες ενστάσεις σχετικά με τους όρους της αμερικανικής βοήθειας παραμένουν, με ανησυχίες για την αποπληρωμή και πιθανές παραχωρήσεις σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι οι αμερικανικές πολιτικές ενδέχεται να εξυπηρετούν στρατηγικά συμφέροντα εις βάρος της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της Ουκρανίας. Η συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες γεωπολιτικές μεταβολές στις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας εν μέσω συνεχιζόμενων περιφερειακών συγκρούσεων.
Οι ανωτέρω απόψεις εκφράζουν αποκλειστικά την/τον συγγραφέα του και δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ή των ερευνητών του.