Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 02 [20221029-20221104]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι η Ουκρανία θα προχωρήσει στη εξαγωγή σιτηρών. Συγκεκριμένα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Πρόεδρος τη χώρας, Volodymyr Zelenskyy, ανέφερε ότι εμπορικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά αποπλέουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας, χάρη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας να διατηρήσουν ανοικτό τον διάδρομο που έχει καθοριστεί στη συμφωνία της 22ης Ιουλίου. Η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στη διατήρηση της ροής των τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές. Από πλευρά Τουρκίας, για την διατήρηση της συμφωνίας, πήρε θέση ο Υπουργός Άμυνας, ο Hulusi Akar, ο οποίος επικοινώνησε τις προηγούμενες μέρες με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Shoigu, για να συζητήσουν την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία.

 


 

Μου αρέσει το γεγονός πως η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Nagorno- Karabakh, έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής που φιλοξένησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin, στο Sochi. Απώτερος σκοπός είναι η εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, το τέλος των εχθροπραξιών, και η γενικότερη σταθεροποίηση της περιοχής του Καυκάσου. Οι υπάρχουσες διαφορές καλούνται να διευθετηθούν στη βάση της αμοιβαίας αναγνώρισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Η Ρωσία προσπαθεί να διαδραματίσει τον ρόλο του ρυθμιστή στην περιοχή, ιδιαίτερα σε μια εποχή αντιπαλότητας με τη Δύση.

 


 

Δεν μου αρέσει το ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πλήθος πυραύλων πολύ κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Νότια Κορέα. Η Pyongyang εκτόξευσε περίπου 23 πυραύλους, με έναν από αυτούς να προσγειώνεται περίπου 26 χιλιόμετρα νότια των de facto συνόρων, 57 χιλιόμετρα ανατολικά της ηπειρωτικής πόλης Sokcho, και 167 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού Ulleung. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Seoul χαρακτήρισε την εκτόξευση ως «πολύ ασυνήθιστη και απαράδεκτη», θεωρώντας την εισβολή στην επικράτεια της χώρας, ενώ συνέχισαν αναφέροντας ότι: «Δηλώνουμε ότι ο στρατός μας θα ανταποδώσει με αποφασιστικό τρόπο». Η πιο προφανής αιτία για αυτήν την κλιμάκωση φαίνεται να είναι η δυσαρέσκεια του βορρά στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ του νότου και των Ηνωμένων Πολιτειών, με την ονομασία ‘Vigilant Storm’.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού του Νοτίου Σουδάν απειλούνται με λιμό το 2023 σύμφωνα με την κοινή έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), της UNICEF, και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP). Τα ποσοστά των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα επισιτιστικής ανασφάλειας και υποσιτισμού κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα ποσοστά που καταγράφονταν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 2013 και το 2016. Η κατάσταση αυτή προκύπτει από αρκετούς παράγοντες όπως είναι οι κακές μακροοικονομικές συνθήκες, η άνοδος του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και η έλλειψη χρηματοδότησης σε ανθρωπιστικά προγράμματα. Η ανθρωπιστική βοήθεια κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που έχει οδηγήσει το Σουδάν σε οικονομική, κοινωνική, και πολιτική παρακμή.

 

 

You may also like