Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 03 [20221105-20221111]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι η Βουλή της Γεωργίας έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την ψήφιση νόμου ώστε να καταστήσει τη χώρα λιγότερο ολιγαρχική. Τον Ιούνιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα προσέδιδε στη Γεωργία την ιδιότητα υποψηφίου μέλους εφόσον πληρούσε 12 προϋποθέσεις, μία εκ των οποίων είναι η εξάλειψη των ολιγαρχικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Σύμφωνα με τον Πρέσβη της ΕΕ στη Γεωργία, πρόκειται για ένα κοινό ζήτημα σε όλο τον μετασοβιετικό χώρο. Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί θετική εξέλιξη όσον αφορά στις προσπάθειες για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών.

 


 

Μου αρέσει που στην COP27 υπήρξαν θετικές εξελίξεις αναφορικά με την χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή. Είναι αλήθεια ότι οι χώρες της Αφρικής πρόκειται να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, χωρίς οι ίδιες να ευθύνονται για αυτή, καθώς η ανάπτυξη του ΑΕΠ τους αναμένεται να μειωθεί κατά 64%. Η κατάσταση αυτή χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και αυτή ήταν η διάθεση των κρατών στη Σύνοδο του ΟΗΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε στην αναβολή πληρωμής χρεών των κρατών που επλήγησαν από την κλιματική αλλαγή, ενώ η Αυστρία και η Νέα Ζηλανδία ετοιμάζονται να τις χρηματοδοτήσουν για τις απώλειες και τις ζημιές που υπέστησαν. Είναι θετικό που οι αναπτυγμένες χώρες κάνουν μικρά— έστω— βήματα προς την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να χρησιμοποιούν τα γυμναστήρια στο Αφγανιστάν. Η εντολή αυτή είναι μονάχα η τελευταία σε μια μεγάλη σειρά κανόνων που έχουν τεθεί εν ισχύ και περιορίζουν τα γυναικεία δικαιώματα και τις ελευθερίες από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, περίπου έναν χρόνο πριν. Μεταξύ άλλων, είναι γνωστό ότι οι Αφγανές πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους σε δημόσιους χώρους και να μην κάνουν μεγάλες διαδρομές εκτός και αν συνοδεύονται από κάποιον άνδρα συγγενή τους. Απαγορεύτηκε στις έφηβες να πηγαίνουν σχολείο από την 7η και μέχρι την 12η τάξη, ενώ η πλειονότητα των γυναικών δημόσιων λειτουργών έχει διαταχθεί να παραμείνει στο σπίτι. Εάν οι Ταλιμπάν επιθυμούν την επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησής τους από τα έτερα έθνη, οφείλουν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που έχουν επιβάλλει στον γυναικείο πληθυσμό.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση αναφορικά με την άρνηση της Ουγγαρίας να υποστηρίξει το πακέτο βοήθειας που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε για την Ουκρανία, αξίας άνω των €18 δισεκατομμυρίων για το 2023. Η Ουγγαρία διαρρηγνύει για άλλη μία φορά τη συνοχή και συλλογική δράση της ΕΕ, καθώς έχει επιδείξει την διστακτικότητά της στην εφαρμογή των Ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την αρχή της εισβολής της στην Ουκρανία. Είναι σημαντικό για την Ουκρανία τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν το οικονομικό πακέτο, καθώς θα βοηθούσε δεόντως την μαστιζόμενη από τον πόλεμο χώρα να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2023, να κρατήσει σε λειτουργία κομβικές δημόσιες υπηρεσίες, και να προχωρήσει με την αποκατάσταση σημαντικών υποδομών που έχουν καταστραφεί.

 

 

You may also like