Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 04 [20221112-20221118]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει ότι η Σύνοδος Κορυφής G20 ολοκληρώθηκε με μια δήλωση που αποδοκιμάζει την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και απαιτεί την πλήρη και άνευ όρων απόσυρσή της πρώτης από το έδαφος της δεύτερης. Μέσω αυτής της δήλωσης, τα περισσότερα από τα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ τόνισαν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία. Ακόμη και ο Ινδός πρωθυπουργός κάλεσε τους ηγέτες να επιστρέψουν στον δρόμο της κατάπαυσης του πυρός και της διπλωματίας. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα συνέχισε να αρνείται να χαρακτηρίσει τη στρατιωτική επίθεση ως «εισβολή» ή «πόλεμο», επαναλαμβάνοντας την έκκληση της για κατάπαυση του πυρός μέσω διαλόγου και μη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

 


 

Μου αρέσει που η Αλβανία εντάχθηκε πρόσφατα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντας την να ασχοληθεί με κρίσιμα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές. Η συμφωνία που απονέμει στην Αλβανία καθεστώς πλήρους μέλους στο σύστημα διαχείρισης κινδύνου καταστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπεγράφη από τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Janez Lenarcic, και τον Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, Niko Peleshi. Η Αλβανία πάντα αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει σοβαρές καταστροφές. Για παράδειγμα, τα προηγούμενα τρία χρόνια, οι Ομάδες Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ βοήθησαν το Βαλκανικό έθνος στον απόηχο του θανατηφόρου σεισμού του Νοεμβρίου 2019 και των καλοκαιρινών πυρκαγιών.

 


 

Δεν μου αρέσει η τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου σκοτώθηκαν 6 άτομα και τραυματίστηκαν 81. Σύμφωνα με τις Τουρκικές αρχές, πίσω από την επίθεση βρίσκεται το PKK, το οποίο όμως έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή. Επί του παρόντος έχουν συλληφθεί 17 άτομα, ανάμεσά τους η Συριακής καταγωγής Ahlam Albashir, που κατηγορείται για την τοποθέτηση της βόμβας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έστειλε συλλυπητήρια στον Τουρκικό λαό και καταδίκασε κάθε μορφή τρομοκρατίας. Από την άλλη, τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ δεν έγιναν δεκτά από τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών.

 


 

Δεν μου αρέσει που ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin διέγραψε δέκα μέλη από το Προεδρικό Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόκειται κυρίως για ακτιβιστές του χώρου και για δημοσιογράφους. Οι προαναφερθέντες αντικαταστάθηκαν με εκείνους που προωθούν την πολιτική υπέρ του Κρεμλίνου και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, που εδραιώθηκε το 2004 για να εγγυάται και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, θεωρείται πως έχει αποτύχει να αντιτεθεί στον Πρόεδρο Putin, αφού τα μέλη του έχουν εκδιωχθεί και αντικατασταθεί με φιγούρες υπέρ του Κρεμλίνου και κατά της προστασίας των δικαιωμάτων, όπως έχει ήδη φανεί εξάλλου από τις συχνές παραβιάσεις.

 

 

You may also like