Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 05 [20221119-20221125]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τη Ρωσία ως κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία. Την Τετάρτη, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ευρωβουλευτές επεσήμαναν πως οι εσκεμμένες επιθέσεις και θηριωδίες που διαπράττονται από τις Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία, η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών, και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις και εγκλήματα πολέμου. Με αυτά ως δεδομένα, αναγνώρισαν τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας και ως κράτος που «χρησιμοποιεί μέσα τρομοκρατίας». Επιπλέον, το ψήφισμα προτείνει τη θέσπιση πλαισίου που θα διευκολύνει τη δίωξη των διαπραχθέντων εγκλημάτων. Τέλος, οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία έχουν χαρακτηρίσει παρομοίως τη Ρωσία.

 


 

Μου αρέσει η δήλωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Joe Biden, ότι καταδικάζει το εύρος της οπλοκατοχής στην Αμερικανική κοινωνία και ότι θα εκστρατεύσει για τον περιορισμό της κυκλοφορίας όπλων στο υπόλοιπο της θητείας του. Ενώ η όποια άμεση αλλαγή φαντάζει απίθανη, δεδομένων των παρόντων συνιστωσών ισχύος στα Αμερικανικά νομοθετικά όργανα, η πλάστιγγα αναμφίβολα θα γείρει, έστω λίγο, μετά από αυτό. Η σημασία αυτού έχει καταστεί σαφής ύστερα από τις πολλαπλές μαζικές δολοφονίες από οπλοφόρους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, πολλές εξ αυτών με φοβικά κίνητρα.

 


 

Δεν μου αρέσει η δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων μαχητών στα βόρεια της Συρίας. Οι παραπάνω δηλώσεις ακολουθούν μια σειρά από βομβαρδισμούς της Τουρκικής αεροπορίας εναντίον δεκάδων στόχων του PKK και του YPG σε αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Η κλιμάκωση της έντασης πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε μία περιοχή που υπάρχουν τόσο Αμερικανικά, όσο και Ρωσικά στρατεύματα, με το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας να μην έχει προειδοποιήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά ούτε και τον Ρώσο ηγέτη, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τρίτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου.

 


 

Δεν μου αρέσει η συμφωνία για την δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα του Ισραήλ, Likud, με το ακροδεξιό κόμμα Jewish Power του Itamar Ben-Gvir. Η συμφωνία αυτή προβλέπει πως ο Ben-Gvir θα ασκεί καθήκοντα Υπουργού στο Υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι γνωστός για τα ακραία σχόλια του εναντίον των Αράβων, έχοντας καταδικαστεί στο παρελθόν για ρατσισμό. Η θέση που θα έχει στη κυβέρνηση είναι ανησυχητική, καθώς είναι ακόλουθος του εθνικιστή και ρατσιστή Meir Kahane, του οποίου ο οργανισμός απαγορεύτηκε στο Ισραήλ και χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Ben-Gvir έχει κάνει πολλά ανησυχητικά σχόλια, υποστηρίζοντας πως οι Άραβες που είναι «άπιστοι» προς το κράτος πρέπει να απελαύνονται.

 

 

You may also like