Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 10 [20230107-20230113]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει πως σε δικαστήριο της Λιβύης αναστάλθηκε η συμφωνία με την Τουρκία που αφορά στην ενέργεια. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Δικαστήριο στην Τρίπολη παγώνει τη «συμφωνία συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, η οποία προκάλεσε σημαντικές επιπτώσεις στις συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης/ συνεργασίας και στον τομέα της ασφάλειας. Το δικαστήριο στήριξε την απόφασή του στο ψήφισμα του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου αριθ. 44 του 2013, γεγονός που σημαίνει ότι απαγορεύεται στην προσωρινή κυβέρνηση να υπογράφει συμφωνίες που περιορίζουν την κυριαρχία της χώρας επί των εδαφών της ή συμφωνίες για οριοθέτηση συνόρων ή εκμετάλλευση στρατηγικών φυσικών πόρων.

 


 

Μου αρέσει η είδηση της από κοινού απόφασης σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Με γνώμονα τη δέσμευση της Ιαπωνίας να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ της στον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό – απόφαση που συνάδει με το πρότυπο του ΝΑΤΟ – δηλώθηκε από τους αξιωματούχους των δύο εθνών ότι θα επεκτείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία. Η δέσμευση περιλαμβάνει και την βελτίωση των δυνατοτήτων πυραυλικής επίθεσης της Ιαπωνίας και την προετοιμασίας της μονάδας Αμερικανών Πεζοναυτών που εδρεύουν εκεί για μια δυνητική μάχη.

 


 

Δεν μου αρέσει η εφαρμογή αυστηρών ποινών στο Ιράν σε οποιονδήποτε παραβιάζει και δεν σέβεται την υποχρεωτική χρήση της Ισλαμικής μαντίλας. Στον κατάλογο των ποινών περιλαμβάνεται η εξορία, το κλείσιμο του τόπου εργασίας, και η απαγόρευση άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος. Η εντολή αυτή προήλθε από την δικαστική αρχή του Ιράν, τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τον άδικο θάνατο της Mahsa Amini μετά τη σύλληψη της από την αστυνομία ηθών του Ιράν, καθώς και τη δέσμευση των ιρανικών αρχών για χαλάρωση των νόμων που αφορούν στις γυναίκες.

 


 

Δεν μου αρέσει που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διόρισαν τον Ahmed Al Jaber για να ηγηθεί των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα στα πλαίσια του COP28. Κρίνεται απαραίτητο να αναφερθεί πως ο Σουλτάνος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την παραίτησή του από την πετρελαϊκή επιχείρηση, καθώς πρόκειται για σαφή σύγκρουση συμφερόντων. Υποστηρίζουν ότι κάποιος που ασχολείται με τη βιομηχανία πετρελαίου δεν θα ωθήσει τις χώρες σε μείωση της παραγωγής και της χρήσης ορυκτών καυσίμων, κάτι που είναι κρίσιμο για την αποφυγή των επικίνδυνων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. «Δεν μπορεί να προεδρεύει σε μια διαδικασία που έχει ως αποστολή να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση ο επικεφαλής μιας βιομηχανίας που είναι υπεύθυνη για την ίδια την κρίση» δήλωσαν εκπρόσωποι από την Climate Action International.

 

 

You may also like