Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 14 [20230204-20230210]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι η Βρετανία συμμετέχει στη στρατιωτική εκπαίδευση Ουκρανών μαχητών. Συγκεκριμένα, η Βρετανία δήλωσε πως, αν και δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την οριστική αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, δέχεται να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. Στη δήλωση του, ο εκπρόσωπος της Downing Street συμπλήρωσε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανέθεσε στον Υπουργό Άμυνας να διερευνήσει ποια αεροσκάφη θα μπορούσαν να δώσουν. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σε σύγκριση με την αποστολή αεροσκαφών, η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη λύση.

 


 

Μου αρέσει η συντονισμένη προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών και των κρατών στη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου να απαλύνουν τον πόνο των Σύριων και Τούρκων πολιτών που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της περασμένης εβδομάδας. Οι περιοχές που επλήγησαν ανήκουν στις πλέον φτωχές και των δύο χωρών, που σε συνδυασμό με την κυβερνητική αμέλεια σήμανε ότι πολλά από τα κτίρια ήταν ακατάλληλα για να αντιμετωπίσουν μια φυσική καταστροφή τέτοιου μεγέθους. Ήδη καταμετρώνται δεκάδες χιλιάδες θύματα. Η αλληλεγγύη όμως, εντός των χωρών εκείνων, αλλά και όχι μόνο, σημαίνει ότι οι προσπάθειες διάσωσης και η αρωγή των σεισμοπλήκτων θα αποτρέψει περαιτέρω αχρείαστη οδύνη.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι η έλλειψη εργασίας τροφοδοτεί τον βίαιο εξτρεμισμό στην υποσαχάρια Αφρική. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, περισσότερο από τη θρησκευτική ιδεολογία, η έλλειψη εργασίας είναι αυτή που επιτρέπει στις τζιχαντιστικές και άλλες ακραίες βίαιες ομάδες να στρατολογούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην περιοχή. Το εν λόγω συμπέρασμα αντίκειται στην παραδοσιακή άποψη σχετικά με το τι ωθεί τους ανθρώπους στον βίαιο εξτρεμισμό καθώς, όπως διαφαίνεται σε πολλές χώρες με μηδενικές ευκαιρίες εργασίας και χαμηλά εισοδήματα, η απελπισία αποτελεί τον κύριο λόγο ώθησης προς την τρομοκρατία.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση πως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας εξέδωσε απόφαση που διατηρεί την απαγόρευση των νέων αιτήσεων για νομική αναγνώριση του φύλου των trans πολιτών. Η απόφαση ουσιαστικά δημιουργεί δύο κατηγορίες trans ατόμων στην Ουγγαρία: εκείνους που υπέβαλαν εγκαίρως αίτηση πριν το 2020, όταν ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει τη νομική αλλαγή φύλου, για να επιδιώξουν την αναγνώριση του φύλου τους και εκείνους που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.

 

 

You may also like