Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 15 [20230211-20230217]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι η τουρκική πόλη Erzin δεν είχε καμία απώλεια σε ανθρώπινες ζωές και υποδομές από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, εξαιτίας της επιμονής των δημάρχων της στον κώδικα περί κτισμάτων. Όπως δηλώνει ο εν ενεργεία δήμαρχος, Okkes Elmasoglu, ούτε ο ίδιος ούτε οι προκάτοχοί του επέτρεψαν στους εργολάβους να παρακάμψουν την νομοθεσία. Στην Τουρκία είναι σύνηθες να αποδίδεται ένα πρόστιμο στον ιδιοκτήτη όταν ένα κτίριο δεν τηρεί τις προϋποθέσεις, ώστε να μην χρειάζεται να το ανοικοδομήσει σύμφωνα με τον κώδικα. Η παράκαμψη των προαναφερθέντων κανονισμών κόστισε τις ζωές χιλιάδων, τόσο κατά την διάρκεια της καταστροφής όσο και μετά από τον σεισμό. Και οι επικριτές της τακτικής αυτής χρησιμοποιούν την πόλη Erzin ως παράδειγμα για να αποδείξουν πως όταν οι νόμοι εφαρμόζονται σωστά, σώζουν ζωές.

 


 

Μου αρέσει η είδηση ότι οι επικεφαλής στην διοίκηση του πρωταθλήματος μηχανοκίνητου αθλητισμού Formula 1 σκέφτονται να ακυρώσουν αγώνες στις χώρες όπου παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μια θετική πρόταση, καθώς τα τελευταία χρόνια αυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούν τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων ως άλλοθι για να βελτιώσουν την εικόνα τους ή να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, θα είναι μια δύσκολη απόφαση, καθώς τα οικονομικά συμφέροντα και κέρδη είναι υψηλά, και στο τρέχον πρόγραμμα του πρωταθλήματος παραμένουν χώρες που έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις δικαιωμάτων από εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση πως ο Πρόεδρος Putin σχεδιάζει νέες επιθέσεις στην Ουκρανία, προετοιμαζόμενος για πόλεμο αντί για ειρήνη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg επανέλαβε στη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι η Συμμαχία πρέπει να διασφαλίσει πως η Ουκρανία θα λάβει τα όπλα που χρειάζεται για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, καθώς πρόκειται για έναν εξαντλητικό πόλεμο φθοράς, επομένως μια μάχη σε υλικοτεχνικό επίπεδο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε επίσης στις ανάγκες της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και συνομιλίες για την πιθανή παροχή αεροσκαφών στην εμπόλεμη χώρα.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι αρκετοί φοιτητές στην Ρωσία υποχρεώνονται να υπογράψουν πως δέχονται να καταταγούν πρόωρα στον στρατό μέσω υπεύθυνης δήλωσης. Ο επικεφαλής της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Alexei Tabalov ανέφερε πως, με διάφορα μέσα πειθούς, ακόμα και με απειλές, πολλοί νεαροί Ρώσοι αναγκάζονται να υπογράψουν αυτήν τη δήλωση δίχως να γνωρίζουν τις νομικές συνέπειές της. Η κίνηση αυτή των στρατολογικών γραφείων προκαλεί αντιδράσεις καθώς γίνεται καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φαίνεται για ακόμα μια φορά η πρόθεση της Ρωσίας για ενθάρρυνση των νέων στην πρόωρη κατάταξή τους στον στρατό. Η επιθυμία των Ρώσων για προώθηση της κουλτούρας του πολέμου γίνεται ακόμα μια φορά φανερή και βρίσκει αντίθετη την παγκόσμια κοινότητα.

 

 

You may also like