Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 17 [20230225-20230303]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση πως Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε νέα συμφωνία σχετικά με τη Βόρειο Ιρλανδία. Τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, δημοσιεύθηκαν οι νέοι όροι της συμφωνίας σχετικά με τη Βόρειο Ιρλανδία. Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Βόρειου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας είναι εξαιρετικά λεπτό λόγω της ταραχώδους πολιτικής ιστορίας της περιοχής. Το νέο πλαίσιο πρόκειται να απλοποιήσει το ισχύον αναφορικά με τις εμπορικές ροές μεταξύ Βρετανίας, Βόρειου Ιρλανδίας, και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Συγκεκριμένα, στο νέο σύστημα ελέγχου δύο ταχυτήτων, θα ισχύουν διαφορετικές διατάξεις ανάλογα με τον τελικό προορισμό των εισαγόμενων στην Ιρλανδία προϊόντων.

 


 

Μου αρέσει η είδηση ότι η Γαλλία συγκροτεί μια ευρωπαϊκή συμμαχία έντεκα κρατών που αφορά στην πυρηνική ενέργεια. Έντεκα χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής τη Γαλλία, θα ενταχθούν σε αυτή την ομάδα, με σκοπό να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή συνεργασία και την ανάπτυξη νέων υποδομών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Οι Υπουργοί Ενέργειας της Γαλλίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχικής Δημοκρατίας, Ουγγαρίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, και Σλοβενίας συμμετείχαν στη σχετική σύνοδο στη Στοκχόλμη. Τα κύρια αιτήματα ήταν η απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από εκπομπές άνθρακος, η δημιουργία νέων πυρηνικών έργων που θα βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες, και η λειτουργία των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι το 79% των προσφύγων από την Ουκρανία αντιμετωπίζει δυσκολίες βιοπορισμού στις χώρες υποδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ταχεία ενεργοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας από την ΕΕ επέτρεψε στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου να εγκατασταθούν γρήγορα, να εργαστούν, να ταξιδέψουν, και να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες σε όλη την κοινότητα. Εντούτοις, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ένα μεγάλο ποσοστό προσφύγων στερείται των βασικών του δικαιωμάτων σε εκπαίδευση, στέγαση, και ιδιωτικότητα, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε κατάθλιψη.

 


 

Δεν μου αρέσει που η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την άσκηση κριτικής αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του πρόσφατου μεγάλου σεισμού. Η Άγκυρα απέκλεισε προσωρινά την πρόσβαση στο Twitter. Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (RTUK) επέβαλε κυρώσεις σε τρία τηλεοπτικά κανάλια που άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την αποκάλυψη ότι η Ερυθρά Ημισέληνος αντί να δωρίσει, έδινε έναντι αντιτίμου τις σκηνές στους σεισμόπληκτους. Επίσης, ο Devlet Bahçeli κάλεσε τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να λάβουν «επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα» ώστε οι αγώνες να διεξάγονται χωρίς φιλάθλους, ύστερα από τα συνθήματα παραίτησης που φώναζαν οπαδοί της Fenerbahçe κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Konyaspor.

 

 

You may also like