Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 19 [20230311-20230317]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει το γεγονός πως η Τουρκία αναμένεται να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως το ίδιο θα πραγματοποιήσει και στη περίπτωση της Σουηδίας. Στόχος είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας πριν τις τουρκικές εκλογές του Μάϊου. Οι Σκανδιναβικές χώρες αναμένονται να λάβουν την έγκριση και από τον Ουγγαρία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς την ένταξή τους στη συμμαχία, καθιστώντας την εξέλιξη αυτή σημαντική σε μια εποχή διεθνών ανακατατάξεων και προκλήσεων.

 


 

Μου αρέσει η είδηση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την μείωση των εκπομπών αερίων κατά 40%. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση του Κανονισμού «Για τον Επιμερισμό των Προσπαθειών», με στόχο την μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ορίζει, επίσης, δεσμευτικούς στόχους μείωσης για κάθε κράτος- μέλος της ΕΕ στις οδικές μεταφορές, τη γεωργία, τις μικρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις κτλ. Με αυτόν τον κανονισμό η Ευρώπη έρχεται πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων που η ΕΕ έχει θέσει σχετικά με το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό κάθε κράτος να ανταποκριθεί στους όρους αυτούς και να συμβάλει στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας πιο πράσινης Ευρώπης.

 


 

Δεν μου αρέσει το επεισόδιο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παρενόχλησε αμερικανικό drone και ακούμπησε τον έλικά του, με αποτέλεσμα το μη επανδρωμένο αεροσκάφος να συντριβεί σε διεθνή χωρικά ύδατα. Το αμερικανικό drone τύπου MQ-9 Reaper και δύο ρωσικά SU-27 πραγματοποιούσαν επιχείρηση ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο, όταν ένα από τα μαχητικά πέρασε αρχικά μπροστά από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και έριξε εσκεμμένα καύσιμα. Ο Ρώσος Πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Anatoly Antonov, εκλήθη στο State Department για συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Karen Donfried, για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση σχετικά με την πρώτη περίπτωση ποινικής δίωξης ακτιβιστή για παροχή βοήθειας σε φαρμακευτική άμβλωση μετά τον επίμαχο νόμο του 2021 περί απαγόρευσης της διαδικασίας στην Πολωνία. Στις 14 Μαρτίου, η ακτιβίστρια της πολωνικής ομάδας για τα δικαιώματα των γυναικών “Aborcyjny Dream Team”, Justyna Wydrzynska, κρίθηκε ένοχη και της επιβλήθηκε ποινή κοινωνικής εργασίας οχτώ μηνών επειδή έστειλε φάρμακα άμβλωσης σε μια γυναίκα θύμα βιασμού σε κακοποιητική σχέση. Η ποινή για την παροχή βοήθειας σε γυναίκα που επιθυμεί να προβεί σε άμβλωση σύμφωνα με τον πολωνικό Ποινικό Κώδικα είναι φυλάκιση έως τρία έτη. Αυτή η απόφαση, εμπραγμάτως, προσδίδει ισχύ δεδικασμένου στην καθολική απαγόρευση της άμβλωσης, ακόμα και στις περιπτώσεις αναγκαίου τερματισμού της εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα σεξουαλικής κακοποίησης.

 

 

You may also like