Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 20 [20230318-20230324]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού περιορισμού της βίας. Ο στόχος είναι η αποφυγή μιας περαιτέρω κλιμάκωσης, ενόψει του ιερού μήνα των Μουσουλμάνων. Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η ιερότητα των Ιερών Τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ενώ επανέλαβαν την ανάγκη αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Δυτική Όχθη. Παράλληλα, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που έλαβαν σε προηγούμενη συνάντησή τους τον Φεβρουάριο και οι οποίες περιλάμβαναν τη δέσμευση των Ισραηλινών για την αναστολή των συζητήσεων αναφορικά με την ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς και την έκδοση αδειών για οικισμούς που έχουν ανεγερθεί χωρίς άδεια.

 


 

Μου αρέσει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Vladimir Putin. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος είναι ύποπτος για «το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας προς τη Ρωσία», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να πιστεύεται ότι ο κύριος Putin φέρει ατομική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, για τη διάπραξη των πράξεων απευθείας, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων και για την αδυναμία του να ασκήσει σωστά έλεγχο επί πολιτικών και στρατιωτικών υφισταμένων του που διέπραξαν τις πράξεις ή επέτρεψαν τη διάπραξή τους και οι οποίοι ήταν υπό την αποτελεσματική εξουσία και έλεγχό του».

 


 

Δεν μου αρέσει η έκρυθμη κατάσταση στη Γαλλία μετά την ψήφιση του συνταξιοδοτικού νόμου με ειδική νομική διάταξη. Η συχνή χρήση του Άρθρου 49:3 από την τρέχουσα γαλλική κυβέρνηση για την υλοποίηση ενός σημαντικού αριθμού νομοθετημάτων εγείρει ερωτήματα για τον βαθμό νομιμοποίησής της, καθώς προσπαθεί να παρακάμψει τη διαδικασία συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση. Επίσης, η επίταξη εργαζομένων και οι εικόνες των εντάσεων από τις πρόσφατες διαδηλώσεις δείχνουν ότι είναι αναγκαίο οι αρχές της κάθε χώρας, ειδικά στην Δύση, να σέβονται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι των πολιτών, καθώς διαμαρτύρονται για τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να ζήσουν.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι στην Ουγκάντα υπερψηφίστηκε ένα από τα χειρότερα νομοσχέδια που αφορά στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα παγκοσμίως. Η Βουλή ψήφισε τον νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας, ο οποίος προβλέπει ποινές φυλάκισης έως 10 ετών και τη θανατική ποινή για σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ο Προέδρος της Ουγκάντα, Yoweri Museveni, υποστηρίζει ότι ο νόμος αποτελεί την λύση για τα αυξημένα περιστατικά HIV στη χώρα και δεν θα ακολουθήσει πρακτικές της Δύσης, η οποία «συνηθίζει να επιβάλλεται παντού». Ωστόσο, η ψήφιση του νόμου καταπατά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μετά την είδηση της θεσμοθέτησης, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην Ουγκάντα.

 

 

You may also like