Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 21 [20230325-20230331]
Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:
Μου αρέσει το γεγονός ότι ο λαός του Ισραήλ εναντιώθηκε στην επιστροφή του Πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και στην προοπτική του περιορισμού των δικαστικών εξουσιών της χώρας. Περίπου 60.000 κόσμος συγκεντρώθηκε στις διαδηλώσεις κατά του εν λόγω περιορισμού. Πιο συγκεκριμένα, μετά την επιστροφή του Netanyahu επρόκειτο να υλοποιηθούν σημαντικές αλλαγές στις δικαστικές αρχές, οι οποίες θα έδιναν στην κυβέρνηση τον πλήρη έλεγχο της επιτροπής που διορίζει τους δικαστές και τελικά θα αφαιρούσαν από το Ανώτατο Δικαστήριο κρίσιμες εξουσίες να ακυρώνει τη νομοθεσία που θεωρεί αντισυνταγματική. Το θετικό είναι ότι οι πολίτες αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν και να ανοίξουν έτσι τον δημόσιο διάλογο για την κατάσταση επιδιώκοντας να προστατέψουν τα συνταγματικά δικαιώματά τους.
Μου αρέσει η αποδοχή της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία. Αυτό επετεύχθη μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και ενστάσεων από τον Τούρκο Πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, και την τουρκική κυβέρνηση, η οποία μπλόκαρε την κοινή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία, υποστηρίζοντας πως οι δύο χώρες προστατεύουν «τρομοκράτες». Όμως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν τη χώρα και την επιρροή του Τούρκου Προέδρου να εξασθενεί, η θέση του στη διεθνή σκηνή αποδυναμώνεται και πλέον δεν μπορεί να κρατά αιχμάλωτη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ με την απειλή αιώνιου αποκλεισμού των δύο σκανδιναβικών χωρών. Η θετική ψήφος της Τουρκίας ανοίγει το δρόμο για την ένταξη νέου μέλους στη συμμαχία, ενώ δίνει ελπίδες και για περαιτέρω διεύρυνση.
Δεν μου αρέσει η προτεινόμενη υιοθέτηση νόμου που ποινικοποιεί τη δυσφήμιση από τη Συνέλευση της Δημοκρατίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης. Με 48 ψήφους υπέρ και 21 κατά, ο νόμος θα περάσει σε περίοδο δημόσιας διαβούλευσης 60 ημερών πριν την τελική ψήφισή του. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η καταδίκη για δυσφήμιση θα σημαίνει πρόστιμα από 2.550 έως 10.220 ευρώ, σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 630 ευρώ. Επιπλέον, το ποσό αυξάνεται εάν η πράξη διαπραχθεί «μέσω έντυπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης ή άλλων μέσων ενημέρωσης του κοινού ή σε δημόσια συγκέντρωση». Οι επικριτές του νομοσχεδίου λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στοχεύει στο να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και διεθνείς οργανισμοί προστασίας δικαιωμάτων προέτρεψαν το Κοινοβούλιο να απορρίψει τις αλλαγές.
Δεν μου αρέσει η είδηση σχετικά με τη δήλωση το Κινέζου ηγέτη Xi Jinping ότι προετοιμάζει την Κίνα για ενδεχόμενο πόλεμο. Στην ετήσια συνεδρίαση του Κινεζικού Κοινοβουλίου και του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλευτικού Οργάνου του τον Μάρτιο, ο Xi έθεσε το θέμα της πολεμικής ετοιμότητας της χώρας ενθαρρύνοντας στους στρατηγούς του να «τολμήσουν να πολεμήσουν». Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε, επίσης, αύξηση 7,2% στον αμυντικό προϋπολογισμό της Κίνας, καθώς και σχέδια να καταστήσει τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις ξένες εισαγωγές σιτηρών, καθιστώντας την μερικώς ανεξάρτητη. Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο έχει δημιουργήσει νέα καταφύγια αεροπορικών επιδρομών, αλλά και νέα γραφεία ‘Εθνικής Αμυντικής Κινητοποίησης’ σε όλη τη χώρα. Εάν η Κίνα τελικά ξεκινήσει έναν πόλεμο, τότε για μια ακόμη φορά η ισορροπία στο διεθνές σύστημα θα κλονιστεί.