Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 23 [20230408-20230421]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε κατόπιν ψηφοφορίας την εκκίνηση διαπραγμάτευσης με τα κράτη- μέλη για την υιοθέτηση ενός νέου Κανονισμού για το Άσυλο και τη Μετανάστευση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του νέους έτους. Η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού για το άσυλο και την μετανάστευση αποτελεί μέλημα πολλών χωρών της ΕΕ, κυρίως όμως του ευρωπαϊκού νότου που υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ένωσης απέναντι στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που ξεκίνησε το 2015 και αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το έτος 2022 κατατέθηκαν περίπου 880.0000 αιτήσεις ασύλου συνολικά σε χώρες της ΕΕ.

 


 

Μου αρέσει η συμφωνία των κρατών της ομάδας G7 για επιτάχυνση της ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας. Τα κράτη- μέλη αναγνώρισαν την ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου καθώς στοχεύουν να επισπεύσουν τη βαθμιαία κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα, δεσμεύτηκαν να μηδενίσουν τη ρύπανση με πλαστικά ως το 2040, κυρίως μέσω της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης ή της εγκατάλειψης των πλαστικών μιας χρήσης και των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών. Τα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια έχουν λάβει εξέχοντα χαρακτήρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 


 

Δεν μου αρέσει η νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στις 11 Απριλίου. Οι εντάσεις πραγματοποιήθηκαν στο συνοριακό χωριό της Αρμενίας, Tegh. Επτά στρατιώτες και από τις δύο χώρες έχασαν τη ζωή τους, και εκφράζονται φόβοι για μία νέα ένοπλη σύγκρουση. Από το 2020, οι δύο χώρες βρίσκονται εν μέσω πολεμικής αναμέτρησης, με διαστήματα κατάπαυσης πυρός, αλλά, συνεχώς αναφέρονται αψιμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η διεθνής κοινότητα δεν έχει ακόμα απαντήσει στην επίλυση αυτής της σύγκρουσης, καταδικάζοντας την περιοχή σε μια παρατεταμένη κατάσταση πολιορκίας, με αρνητικές επιπτώσεις στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών.

 


 

Δεν μου αρέσει η μαινόμενη σύγκρουση στο Σουδάν. Το Σουδάν διοικούνταν από μια ταραχώδη συμμαχία μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών ομάδων από το 2019. Τώρα, ο στρατός ανέλαβε ουσιαστικά τον έλεγχο αφού διέλυσε την κυβέρνηση και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Σουδάν δεν είναι ξένο με τις συγκρούσεις, αλλά αυτή τη φορά οι μάχες εκτυλίσσονται στην πρωτεύουσα αντί για μια απομακρυσμένη περιφέρεια. Η χώρα βρίσκεται σε μια ασταθή περιοχή που συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα, το Σαχέλ, και το Κέρας της Αφρικής. Η σύγκρουση συγκλονίζει τα γειτονικά καθώς και άλλα κράτη για λόγους που κυμαίνονται από την ανησυχία για τα κοινά ύδατα του Νείλου και τους αγωγούς πετρελαίου μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και μια νέα ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη.

 

 

You may also like