Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 24 [20230422-20230428]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει το τηλεφώνημα μεταξύ των Προέδρων της Κίνας και της Ουκρανίας. Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή. Κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους επικοινωνίας, η κινεζική πλευρά έκανε αναφορά σε πολιτική κρίση, παρά σε πόλεμο. Υπενθυμίζεται πως ο Κινέζος Πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Μόσχα τον περασμένο μήνα, όπου δήλωσε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ ευθύνεται για τη σύρραξη. Τέλος, σημειώνεται πως νωρίτερα τον ίδιο μήνα, Ιράν και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν στην επαναλειτουργία μεταξύ τους Πρεσβειών με διαμεσολάβηση της Κίνας.

 


 

Μου αρέσει η είδηση πως το Νότιο Σουδάν επιθυμεί να βοηθήσει στην επίτευξη ειρηνικής λύσης στη διαμάχη που αντιμετωπίζει το Σουδάν μέσω της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο ηγέτης του Νότιου Σουδάν, Πρόεδρος Kiir, ο οποίος έχει εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, έχοντας πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες του Σουδάν και διάφορες απελευθερωτικές ομάδες, έχει εκφράσει την επιθυμία του να βοηθήσει στη θεμελίωση της ειρήνης στο Σουδάν. Αν και οι δύο γειτονικές χώρες είχαν εχθρικές σχέσεις μεταξύ τους παλαιότερα, από το 2018 οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί με την υπογραφή της συμφωνίας που έληξε την πενταετή διαμάχη στο Νότιο Σουδάν, με το Σουδάν ως διαπραγματευτή. Η κίνηση αυτή εκ μέρους του Προέδρου Kiir είναι πολύ θετική, αποτελώντας ξεκάθαρη ένδειξη των στενών σχέσεων των χωρών.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση προερχόμενη από την Τουρκία αναφερόμενη στις μαζικές συλλήψεις Κούρδων πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, στελέχη πολιτικών κομμάτων, και ακτιβιστές συνελήφθησαν στις 25 Απριλίου δίχως καμία επίσημη κατηγορία αρχικά. Αργότερα την ίδια ημέρα, οι τούρκικες αρχές δήλωσαν πως οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για χρηματοδότηση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και για φερόμενους δεσμούς με αυτό. Οι επιδρομές, κυρίως σε περιοχές με πλειοψηφία Κούρδων κατοίκων, έγιναν μερικές εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 14ης Μάϊου, εγείροντας απόψεις περί εξάλειψης των «επικίνδυνων παραγόντων» που πιθανόν να εξασφαλίσουν μια τρίτη προεδρική θητεία του Recep Tayyip Erdogan.

 


 

Δεν μου αρέσει το γεγονός πως η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu, κατηγόρησε τη Ρωσία για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της. Πιο συγκεκριμένα, ενόψει των εκλογών στη φιλορωσική περιοχή της Gagauzia, η Sandu υποστήριξε ότι πολλοί υποψήφιοι είναι Ρώσοι πράκτορες. Ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα για να εμποδίσει την ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ κατηγόρησε, επίσης, τη Ρωσία ότι χρηματοδοτεί διαδηλώσεις και κόμματα για να ελέγχει την πολιτική σκηνή. Η Μολδαβία υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της.

 

 

You may also like