Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 25 [20230429-20230505]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει το γεγονός ότι η Σερβική κυβέρνηση αρχίζει τους περιορισμούς σχετικά με την νομοθεσία για την οπλοκατοχή στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες η χώρα έχει βυθιστεί σε πένθος μετά τη δολοφονία ένδεκα ανθρώπων από ένα δεκατριάχρονο αγόρι με όπλο. Ο Πρόεδρος Aleksandar Vucic ανακοίνωσε την προσωρινή παύση έκδοσης αδειών, τον έλεγχο όλων των αδειών που έχουν ήδη δοθεί, αλλά και μία πληθώρα νέων αυστηρών μέτρων ελέγχου των όπλων, συμπεριλαμβανομένων και συχνότερων ελέγχων του ιστορικού των κατόχων όπλων. Το γεγονός αυτό σίγουρα δεν μπορεί να ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση, είναι όμως θετικό διότι η Σερβία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής στην Ευρώπη. Σε αυτή τη συνθήκη, η κυβέρνηση πήρε θέση και δημιούργησε αυστηρότερο νομικό πλαίσιο προκειμένου να εμποδίσει την επανάληψη τέτοιων δυστυχημάτων.

 


 

Μου αρέσει ότι στις 3 Μάϊου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, έθιξε το ζήτημα της ελευθεροτυπίας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, διεθνείς οργανισμοί και δημοσιογραφικές ενώσεις εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τους εκφοβισμούς, τις φυλακίσεις, και τις δολοφονίες δημοσιογράφων. Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), 55 δημοσιογράφοι και τέσσερις συνεργάτες μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους το 2022 παγκοσμίως. Επίσης, πρόβλημα αποτελεί και η χειραγώγηση του κοινού, μέσα από δημοσιογράφους εξαρτημένους από τις κυβερνήσεις. Σήμερα, η προστασία και η προώθηση ανεξάρτητων, ελεύθερων, και πλουραλιστικών μέσων ενημέρωσης αποτελεί αναγκαιότητα.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση σχετικά με το drone που συνετρίβη στο Κρεμλίνο. Η κίνηση αυτή έδωσε στον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin, την πολιτική κάλυψη για να εμβαθύνει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θεωρείται ότι το drone εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία και οι ρωσικές αρχές χρησιμοποίησαν το περιστατικό για να παρουσιάσουν την Ουκρανία ως απειλή για τη ρωσική ασφάλεια. Το περιστατικό έρχεται εν μέσω έξαρσης της σύγκρουσης μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και αυξάνονται οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει μία νέα επίθεση. Η διεθνής κοινότητα ζήτησε αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και προέτρεψε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι αμερικανικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού πέταξε στο στενό της Ταϊβάν, σε μία περίοδο αυξημένης έντασης στην περιοχή. Η Κίνα δήλωσε ότι κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη κατέγραψαν την πτήση του αμερικανικού P-8A Poseidon και συμπλήρωσε ότι αυτή η προκλητική ενέργεια από τις ΗΠΑ αποσταθεροποιεί την περιοχή. Οι ΗΠΑ απάντησαν ότι με αυτή την κίνηση επιχειρούν να διατηρήσουν ελεύθερη την ναυσιπλοΐα στον Ινδικό-Ειρηνικό ωκεανό.

 

 

You may also like