Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 26 [20230506-20230512]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διοργανώσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Ο πρώτος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, ενώ στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Charles Michel, θα δεχθεί τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Nikol Pashinyan, και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι δύο χώρες του Νοτίου Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε μια σύγκρουση για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ , η οποία κατοικείται ως επί των πλείστων από Αρμένιους. Στην άμβλυνση των συγκρούσεων επιθυμούν να συμβάλλουν από τη πλευρά τους και ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Emmanuel Macron.

 


 

Μου αρέσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inácio Lula da Silva, με έναν ευφυέστατο πολιτικό ελιγμό, ανακήρυξε έξι νέα καταφύγια αυτοχθόνων που καλύπτουν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εκτάσεων με τροπικά δάση του Αμαζονίου. Αυτό έρχεται σε ρήξη με τη στάση του προκατόχου του, Jair Bolsonaro, υπέρ των εξορύξεων, επαναφέροντας έτσι τους περιορισμούς στην εξόρυξη και την εμπορική γεωργία, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δέσμευση του Lula για τα δικαιώματα των ιθαγενών και τη βιωσιμότητα. Οι ηγέτες των ιθαγενών, αν και εκτιμούν την κίνηση αυτή, ζητούν επιτακτικά την εκπλήρωση της αρχικής δέσμευσης για την αναγνώριση 14 νέων εδαφών. Η πολιτική του Lula σηματοδοτεί μια κρίσιμη αλλαγή στην προσέγγιση της Βραζιλίας για την κλιματική αλλαγή, εν μέσω της κλιμακούμενης αποψίλωσης του Αμαζονίου, καθιστώντας τον ως έναν κρίσιμο παγκόσμιο παράγοντα σε αυτόν τον τόσο θεμελιώδη, κρίσιμο, υπαρξιακό αγώνα.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε παλαιστινιακό σχολείο κοντά στη Βηθλεέμ, το οποίο είχε ανεγερθεί με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχολείο αυτό κατεδαφίζεται για δεύτερη φορά από το 2017, προτού προλάβει να ανοικοδομηθεί. Τον Μάρτιο, το δικαστήριο της Ιερουσαλήμ δέχτηκε το αίτημα για την κατεδάφιση του σχολείου το οποίο προτάθηκε από μία ισραηλινή δεξιά οργάνωση, με το επιχείρημα ότι το σχολείο χτίστηκε αυθαίρετα και αποτελούσε κίνδυνο. Η κατεδάφιση καταδικάστηκε από την παλαιστινιακή πλευρά καθώς και από την ΕΕ, με την τελευταία να αναφέρει πως οι κατεδαφίσεις είναι παράνομες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις κυρίως από την μεριά της ΕΕ, η οποία είχε χρηματοδοτήσει την συγκεκριμένη ανοικοδόμηση.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση εορτασμού του πολέμου στην Ρωσία. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin, χρησιμοποίησε τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης, μιας εορτής που τιμά τον θρίαμβο της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως έναυσμα για να αποκηρύξει τη Δύση και να μιλήσει για αξιώσεις στην Ουκρανία, εξισώνοντας τον πόλεμο που ο ίδιος κήρυξε, με την μάχη για επιβίωση που έδωσε η Σοβιετική Ένωση έναντι στην ναζιστική Γερμανία. Παρόλο που προηγουμένως η αιτιολόγηση του Putin για την εισβολή στην Ουκρανία συμπεριελάμβανε αναφορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ρητορική του έχει αλλάξει και από συζήτηση για έναν πόλεμο για σκοπούς αυτοάμυνας έχει εξελιχθεί σε ακριβείς παραλληλισμούς για μάχη ενάντια στον ναζισμό.

 

 

You may also like