Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 28 [20230520-20230526]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση πως από την έναρξη της εφαρμογής του GDPR, πέντε χρόνια πριν, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε εταιρείες ξεπερνούν τα €4 δισεκατομμύρια. Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων προστατεύει τα φυσικά πρόσωπα όταν τα δεδομένα τους υπόκεινται σε επεξεργασία από τον ιδιωτικό τομέα. Ο GDPR θέτει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εταιρείες με έδρα εκτός της ΕΕ πρέπει να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες κατά την παροχή υπηρεσιών ή αγαθών σε άτομα, ή κατά την παρακολούθηση της συμπεριφοράς ατόμων, εντός της ΕΕ. Με όχημα αυτόν τον κανονισμό, η ΕΕ τα τελευταία χρόνια επιβάλει πρόστιμα σε εταιρείες που πιάστηκαν να μην εφαρμόζουν τους νέους κανόνες, με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή της Meta, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τα €4 δισεκατομμύρια.

 


 

Μου αρέσει η σύλληψη του Fulgence Kayishema. Ο Kayishema ήταν αξιωματούχος και κατηγορείται για την ενορχήστρωση της δολοφονίας περισσότερων από 2000 ανθρώπων στο πλαίσιο της γενοκτονίας στη Ρουάντα. Ο ίδιος καταζητείται από το 2001 κατόπιν παραπομπής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Pουάντα και συνελήφθη μετά από κοινή επιχείρηση του ΟΗΕ και των τοπικών αρχών στην πόλη Paarl της Νοτίου Αφρικής. Η σύλληψή του Kayishema ισοδυναμεί με την απόδοση δικαιοσύνης ακόμα και μετά από τόσα χρόνια.

 


 

Δεν μου αρέσει το γεγονός πως ο Sinan Ogan στηρίζει τον Πρόεδρο Erdogan στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας. Ο Ogan, υποψήφιος του εθνικιστικού συνασπισμού ΑΤΑ στις τουρκικές Προεδρικές εκλογές, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των περίπου 5.5 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, τον πολιτισμό, και την ασφάλεια. Παρά το γεγονός ότι κέρδισε το 5.1% των ψήφων στον πρώτο γύρο, η υποστήριξή του μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, ενώ στοχεύει να διεκδικήσει και συγκεκριμένα υπουργεία στην νέα κυβέρνηση.

 


 

Δεν μου αρέσει το γεγονός πως η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χάνει έδαφος, με σμίκρυνση 0.3% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ακολουθώντας σμίκρυνση 0.5% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2022, με τον πληθωρισμό στο 7.2% πάνω από τη μέση τιμή της Ευρώπης. Όντας η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πτώση της γερμανικής οικονομίας αποτελεί ανησυχητικό σημάδι πως τα συμβάντα των τελευταίων χρόνων έχουν οδηγήσει την Ευρώπη, και κατά συνέπεια την υφήλιο, σε μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Παρόλο που δεν καταγράφονται ακόμα τα επίπεδα ύφεσης του 2008, η ερώτηση δεν είναι αν θα προκληθεί παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά το πότε αυτή θα γίνει εμφανής.

 

 

You may also like