Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 19 [20240316-20240322]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

η συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την ένταξή της στην ΕΕ. Επισημάνθηκε ότι η βαλκανική χώρα θα πρέπει να προβεί σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις πριν από την έναρξη των συνομιλιών. Η απόφαση θεωρείται ευρέως ως ένα ιστορικό βήμα για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η χώρα θα μπορούσε να ξεπεράσει την αστάθεια που χαρακτηρίζεται από εθνοτικές αντιπαλότητες και απειλές απόσχισης, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το τέλος ενός καταστροφικού πολέμου. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι επισήμως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2022, αλλά έπρεπε να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, προτού «πάρει το πράσινο φως» για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

 

 


 

…η διαμεσολάβηση της Κίνας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Κινέζο ειδικό απεσταλμένο Ευρασιατικών Υποθέσεων, Li Hui, η Κίνα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ουκρανικό ζήτημα, συμμετέχοντας ενεργά στην εξεύρεση λύσης με διπλωματικά μέσα. Επιπλέον ελπίζει πως παρά τις διαφορές τους, τα αντιμαχόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν τις διαπραγματεύσεις ως την καλύτερη λύση, προτρέποντας την Κίνα να παίξει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές. Μπορεί η χώρα να δέχεται κριτική για την ενίσχυση των σχέσεων της με τη Ρωσία μετά την εισβολή, ωστόσο έχει προτείνει το δικό της σχέδιο «12 σημείων» για ειρήνη στην Ουκρανία. Ωστόσο, για την κινεζική κυβέρνηση, η ειρήνη δεν επιδιώκεται για το παγκόσμιο συμφέρον, αλλά για οικονομικούς σκοπούς.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

η είδηση σχετικά με την επίθεση ενόπλων στη Μόσχα. Η ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, την Παρασκευή στις 22 Μαρτίου κατά τη διάρκεια μιας πολιτιστικής εκδήλωσης, είχε υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τα θύματα υπολογίζονται σε δεκάδες, ενώ καταγράφηκαν πολλαπλάσιοι τραυματίες. Ο τρόπος που έδρασαν οι δράστες ξυπνά μνήμες από την εποχή των συγκρούσεων στην Τσετσενία, όταν ο πόλεμος είχε μεταφερθεί και στο επίπεδο των τρομοκρατικών επιθέσεων. Η επίθεση αυτή διαμορφώνει ένα νέο κλίμα τρόμου στη Μόσχα με την αναμενόμενη αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας. Παράλληλα, οι συγκεχυμένες πληροφορίες που άρχισαν να δημοσιοποιούνται μετά την επίθεση, οδήγησαν σε νέο ρητορικό διαξιφισμό μεταξύ Κρεμλίνου από τη μία και Κιέβου και Ουάσιγκτον από την άλλη πλευρά.

 


 

η χειρονομία του Πρωθυπουργού της Αλβανίας μπροστά στην κάμερα. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, προχώρησε σε μια απρεπέστατη κίνηση κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ενώπιων των τηλεοπτικών καμερών. Συγκεκριμένα, επειδή δεν ήθελε να απαντήσει στην ερώτηση της δημοσιογράφου Abrozia Meta, την έσπρωξε με το χέρι του στο πρόσωπο και αποχώρησε. Η ενέργεια αυτή δεν είναι θετική, ενώ έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή και αποτελεί αντικείμενο διεθνούς καταδίκης. Η Διεθνής Οργάνωση Υπεράσπισης και Υποστήριξης Γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ Δημοσιογράφων «Women Press Freedom» καταδίκασε την ενέργεια του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, χαρακτηρίζοντάς την ως απαράδεκτη και επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Rama επιδεικνύει περιφρόνηση προς τον Τύπο. Η συγκεκριμένη χειρονομία αντιβαίνει στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού προς την ελευθεροτυπία, και έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου στην Αλβανία.

 

You may also like