Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 20 [20240323-2024029]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ουκρανικές εξαγωγές. Η ΕΕ θα προχωρήσει στην αναστολή των δασμών και των ποσοστώσεων στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων για έναν ακόμα χρόνο. Στόχος της είναι μεν να στηρίξει την Ουκρανία, αλλά σε περίπτωση σημαντικών διαταραχών στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των ουκρανικών εισαγωγών, η Επιτροπή μπορεί να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των ευρωπαίων γεωργών. Η τρέχουσα αναστολή δασμών λήγει στις 5 Ιουνίου 2024. Εφόσον εγκριθεί, η νέα αναστολή θα τεθεί σε ισχύ την επομένη ημέρα και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουνίου 2025.

 

 


 

η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου της Μπανγκόκ. Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο της Ταϊλάνδης αθώωσε 70 μέλη της οργάνωσης Λαϊκή Συμμαχία, απαλλάσσοντάς τα από όλες τις κατηγορίες βάσει των οποίων είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων το 2008. Οι κατηγορούμενοι είχαν καταλάβει συμβολικά τα δύο αεροδρόμια της πρωτεύουσας επί δέκα ημέρες, και τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό για τρεις μήνες, αντιτιθέμενοι στον τότε Πρωθυπουργό Thaksin Shinawatra. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι οι διαδηλώσεις προστατεύονται από το Σύνταγμα και αθώωσε τους κατηγορούμενους. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθώς στο παρελθόν τακτικές εκφοβισμού και χρήσης βίας αποτελούσαν εργαλεία πιέσεων εναντίον αντιφρονούντων.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

η νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ για τη στράτευση των υπερ-ορθόδοξων Εβραίων. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη απόφαση διατάσσει την κυβέρνηση του Ισραήλ να διακόψει τη χρηματοδότηση προς τα θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της υπερ-ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας στη χώρα, η οποία αντιδρά στην υποχρεωτική στράτευση των μελών της. Πρόκειται για μια κίνηση που βάλλει κατά της θρησκευτικής ελευθερίας του Ισραήλ, και στρατιωτικοποιεί το σύνολο της ισραηλινής κοινωνίας.

 


 

η παύση των εργασιών του σώματος των Ηνωμένων Εθνών που ήλεγχε τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας. Στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα την Πέμπτη 28 Μαρτίου, η Ρωσία χρησιμοποίησε τη δυνατότητα του βέτο για να μπλοκάρει την ανανέωση της επίβλεψης της ορθής τήρησης των κυρώσεων, με στόχο τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας. Καθώς η Ρωσία αρνείται ισχυρισμούς πως εισάγει και χρησιμοποιεί όπλα από τη Βόρεια Κορέα, η οποία συνηθίζει να παραβλέπει και να παρακάμπτει τις εν λόγω κυρώσεις, Κίνα και Ρωσία προσπαθούν να αμβλύνουν τους περιορισμούς με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας έναντι της Δύσης.

 

You may also like