Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 21 [20240306-20240412]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

 

που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια σειρά μέτρων που θα καταστήσει δυνατή την εναρμόνιση του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η έως τώρα κατανομή με ποσόστωση είχε διχάσει την Ευρώπη και είχε οδηγήσει στην άνοδο λαϊκιστικών και υπερσυντηρητικών πεποιθήσεων*. Η υιοθέτηση κοινών κανόνων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών στην απονομή ασύλου. Ωστόσο, η επιστροφή των αιτούντων σε τρίτη χώρα που θεωρείται ασφαλής ανοίγει τον δρόμο για την εξωτερική ανάθεση της διαδικασίας και θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση των κρατών-μελών να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

 


 

…η είδηση ότι η Ινδία κατασκευάζει το μεγαλύτερο πάρκο αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η έκταση του πάρκου θα έχει πέντε φορές το μέγεθος του Παρισιού και θα είναι ορατό από το διάστημα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον κόσμο, το ύψος της οποίας αγγίζει τα 20 δισ. δολάρια. Το πάρκο θα ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε χρόνια και αναμένεται να παράγει αρκετή καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει 16 εκατομμύρια σπίτια στην Ινδία. Όλα αυτά στο πολυπληθέστερο κράτος του πλανήτη όπου ο άνθρακας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

 


 

Δεν μου αρέσει…

 

…ο έντονος κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή που κατέστρεψε το κτίριο της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου, αργά το βράδυ του Σαββάτου (13/4), το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ με εκρηκτικά drones και πυραύλους. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν σημειωθεί ανθρώπινες απώλειες, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των εκρηκτικών αναχαιτίστηκε προτού πέσει στο ισραηλινό έδαφος. Πλήθος ηγετών από όλο τον κόσμο καταδίκασαν τις ενέργειες της Τεχεράνης, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν θα συμμετέχουν, ούτε θα υποστηρίξουν επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι τελικά η απάντηση της Ισραηλινής πλευράς.

 


 

…η είδηση της ενδεχόμενης ανάμειξης της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές προεκλογικές εκστρατείες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού του Βελγίου, Alexander De Croo, σκοπός φαίνεται να είναι η προώθηση υποψηφίων φιλικά προσκείμενων στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αφότου οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας  μοιράστηκαν τις υποψίες τους σχετικά με το ζήτημα, οι βελγικές δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Ρωσία, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που Ρώσοι πράκτορες χρησιμοποιούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προκειμένου να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες.

 

You may also like