Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 23 [20240413-20240419]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει…

που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θέλει να δημιουργήσει την πρώτη τεχνητή έκλειψη ηλίου. Η δημιουργία μιας τεχνητής ηλιακής έκλειψης θα μπορούσε, ενδεχομένως, να ωφελήσει το περιβάλλον με διάφορους τρόπους. Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια προσωρινής εξασθένισης του ηλιακού φωτός θα εδύνατο να μειώσει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, μετριάζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την ατμοσφαιρική ρύπανση που συνδέονται με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Επιπλέον, η εντατική έρευνα σχετικά με τα ηλιακά φαινόμενα και τις τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας θα ήταν εφικτό να επιταχύνει τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Τέλος, οι εξελίξεις στην ηλιακή ενέργεια θα ήταν δυνατό να οδηγήσουν σε ευρεία υιοθέτηση καθαρών ενεργειακών λύσεων, μειώνοντας την εξάρτηση από πεπερασμένους πόρους και ελαχιστοποιώντας τις οικολογικές επιπτώσεις.

 


 

…η έκθεση Letta, που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024. Πιο αναλυτικά, η εν λόγω έκθεση του Ιταλού πρώην Πρωθυπουργού Enrico Letta αφορά τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, που αριθμεί πάνω από τριάντα χρόνια λειτουργίας. Μεταξύ άλλων, ο Letta προτείνει την προσθήκη της έρευνας και της κατάρτισης στα ήδη υπάρχοντα δικαιώματα της ενιαίας αγοράς, όπως και τη δημιουργία μίας ένωσης κεφαλαιαγορών για την χρηματοοικονομική ολοκλήρωση. Η είδηση αυτή είναι θετική αφού, μέσα σε ένα δύσκολο γεωπολιτικά περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει προοδευτικά βήματα, διαψεύδοντας τους επικριτές της.

 


 

Δεν μου αρέσει…

…ότι στις 19 Απριλίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση αντιποίνων κατά του Ιράν. Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε drones για τα πλήγματα, στοχεύοντας στρατιωτικές μονάδες κοντά στην Ισφαχάν, ως απάντηση στην Ιρανική επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας. Οι δύο χώρες αρχικά υποβάθμισαν την επίθεση, εμφανίζοντάς την ως περιορισμένου εύρους, επιθυμώντας να αποκλιμακώσουν την ένταση. Αυτό παρά το γεγονός ότι το Ιράν είχε προειδοποιήσει για αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης στα εδάφη του. Το Ισραήλ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο ευρύτερων χτυπημάτων, αλλά ανέβαλε την απόφαση μετά από διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Η επίθεση δεν είχε στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή γίνεται στόχος, καθώς είχε προηγηθεί επίθεση με drone τον Ιανουάριο του 2023. Η κατάσταση επιτείνει τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, παρά τις συμβουλές των ΗΠΑ κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης.

 


 

…η δήλωση του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Denys Shmyhal. O Smyhal δήλωσε ότι, αν κερδίσει τον πόλεμο η Ρωσία, ενδέχεται να επέλθει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία χρειάζεται οικονομική βοήθεια και πυρομαχικό εξοπλισμό, λόγω του ότι η Ρωσία υπερτερεί. Η Ουκρανία καλέσε τις ΗΠΑ, οι οποίες τροφοδοτούν μαζί με την Δύση τη χώρα με οπλισμό, να εγκρίνουν άμεσα την πρόσθετη βοήθεια που αναμένει εδώ και μήνες. Διαφορετικά, η Ουκρανία θα μείνει απροστάτευτη, πράγμα που θα ευνοήσει την πρόκληση αλλεπάλληλων συγκρούσεων, κι ως εκ τούτου την έναρξη ενός εκτεταμένου πολέμου.

 

You may also like