Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 12 [20230121-20230127]
Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:
Μου αρέσει η ανακοίνωση του Γερμανού Καγκελάριου Olaf Scholz πως επιτρέπει την αποστολή μαχητικών αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία. Η Γερμανία ανακοίνωσε πως αφενός, θα στείλει μαχητικά άρματα Leopard 2 στην Ουκρανία και αφετέρου, θα επιτρέψει και την αποστολή από τις συμμαχικές χώρες που διαθέτουν τον ίδιο τύπο αρμάτων, όπως είναι η Πολωνία. Η είδηση αυτή ήρθε μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση από πλευράς ΗΠΑ πως θα ενισχύσουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας με το οπλικό σύστημα Abrams. Χάρη στα οπλικά αυτά συστήματα, αναμένεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την ρωσική επιθετικότητα στους επόμενους μήνες.
Μου αρέσει η είδηση ότι στις εθνικές εκλογές της Τσεχίας το προβάδισμα έχει ο Petr Pavel. Πιο συγκεκριμένα, ο Pavel έχει το επιβλητικό προβάδισμά, ηγούμενος της φιλελεύθερης δημοκρατικής συμμαχίας. Το πρόγραμμά του υποστηρίζει τη συμμετοχή της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άλλες προοδευτικές πολιτικές, όπως είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Η είδηση αυτή είναι θετική, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει δεχτεί πολλά πλήγματα αναφορικά με τη συνοχή και την πίστη στις αξίες της, ενώ έχει δει και την ανάδυση πολλών ακροδεξιών κομμάτων.
Δεν μου αρέσει η είδηση πως το ιστορικό κέντρο της Οδησσού βρίσκεται πλέον σε καθεστώς κινδύνου σύμφωνα με την UNESCO. Το παραπάνω συνιστά μία ακόμη από τις απώλειες και τις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Οι συγκρούσεις απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά της Οδησσού τους έντεκα μήνες που διαρκεί ο πόλεμος, με την Ρωσία να έχει βομβαρδίσει την πόλη πολλές φορές. Χαρακτηριστικά, μέρος της μεγάλης γυάλινης οροφής και των παραθύρων του Μουσείου Καλών Τεχνών της Οδησσού καταστράφηκε τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις επιτρέπουν την πρόσβαση σε οικονομική και τεχνική βοήθεια.
Δεν μου αρέσει η διπλωματική αντιπαράθεση που πυροδότησε ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Yoon Suk-yeol χαρακτήρισε το Ιράν ως «εχθρό» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και συγκρίσιμη απειλή με την Βόρεια Κορέα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για Νομικές Υποθέσεις του Ιράν κατηγόρησε τη Σεούλ για μη φιλική προσέγγιση προς την Τεχεράνη και σημείωσε το ζήτημα των ιρανικών κεφαλαίων που έχουν παγώσει σε τράπεζες της Νότιας Κορέας μετά τις αμερικανικές κυρώσεις. Οι δύο χώρες είχαν προηγουμένως εμπορικές σχέσεις λόγω της κορεατικής εξάρτησης από το αργό πετρέλαιο, αλλά η ένταση αυξήθηκε μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και ειδικά αφού το Ιράν κράτησε ένα νοτιοκορεατικό πετρελαιοφόρο για μήνες το 2021 εν μέσω της διαμάχης.