Μου αρέσει / Δεν μου αρέσει
Εβδομάδα 18 [20230304-20230310]

 

Κάθε Δευτέρα, οι Δόκιμοι Ερευνητές του ΤΟΡΕΝΕ αποτιμούν την εβδομάδα που πέρασε. Αυτές είναι οι απόψεις τους:

 

Μου αρέσει η είδηση ότι το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας αποφάσισε να αποσύρει το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» μετά από ημέρες συνεχόμενων διαμαρτυριών από τον λαό. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα απαιτούσε από τους γεωργιανούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγραφούν ως «ξένοι πράκτορες», διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν πρόστιμα. Το κόμμα ‘Georgian Dream’ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο νόμος αυτός ήταν καίριος για να ανακαλυφθούν οι επικριτές της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενός από τους πιο ισχυρούς θεσμούς της χώρας. Η απόσυρση της νομοθεσίας αποτελεί επίτευγμα της άσκησης του δικαιώματος της ειρηνικής διαδήλωσης του λαού και την απόσυρση αυτής της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας χαιρέτησε και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία.

 


 

Μου αρέσει η απόφαση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας να αποκαταστήσουν την ειρηνική συνύπαρξη και τη διπλωματία, μετά από χρόνια έριδας. Τα τελευταία επτά χρόνια οι δυο χώρες βρίσκονταν σε συγκρουσιακή τροχιά, βυθίζοντας τον Κόλπο σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα έντασης και αψιμαχίας, που είχε εκτονωθεί βίαια σε χώρες όπως η Συρία και η Υεμένη. Μαζί με την ανακοίνωση της μεταξύ τους συμφωνίας, οι δυο χώρες εξήγγειλαν μη παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων κρατών και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, γεγονός που αν επαληθευτεί θα σημάνει οφέλη για όλη την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής. Κι οι δυο χώρες ευχαρίστησαν δημόσια την Κίνα για τον συντονισμό των ομιλιών που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, κάτι που αποτελεί μία σημαντική επιτυχία της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη θετική τους στάση ως προς το παραπάνω.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση σχετικά με τη ρωσική πρόταση για συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου για την παραγωγή του υπερσύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους Su-75, που είναι επίσης γνωστό ως ‘Checkmate’. Ο Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport, Alexander Mikheev, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Η Rosoboronexport εξετάζει επιλογές για τον κοινό σχεδιασμό και την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς που βασίζεται στο ελαφρύ τακτικό αεροσκάφος Checkmate», προσθέτοντας πως «οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι οι παραδοσιακοί και σημαντικοί εταίροι της Ρωσίας». Αυτή η είδηση είναι δυσάρεστη, δεδομένου ότι και μία επικείμενη συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες του Κόλπου για την παραγωγή όπλων την προκειμένη περίοδο, θα συμβάλλει καθοριστικά στη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μέση Ανατολή.

 


 

Δεν μου αρέσει η είδηση ότι εκατοντάδες μαθήτριες στο Ιράν δέχονται επιθέσεις με δηλητηριώδες αέριο. Τα κορίτσια και οι γυναίκες στο Ιράν ζουν υπό καθεστώς φόβου και διαρκούς ταπείνωσης, ενώ πλέον δέχονται ένα ακόμη χτύπημα προκειμένου να υποδουλωθούν. Συγκεκριμένα, πολλές μαθήτριες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο τον τελευταίο καιρό εξαιτίας επιθέσεων με δηλητηριώδες αέριο που δέχθηκαν μέσα στα σχολεία τους. Οι νεαρές που βρέθηκαν στο στόχαστρο τέτοιων επιθέσεων παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, κόπωση, και ναυτία. Ο σκοπός είναι ένας και είναι ξεκάθαρος: το καθεστώς επιθυμεί τα κορίτσια να σταματήσουν να πηγαίνουν σχολείο.

 

 

You may also like